Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker: Madame B. Utforskningar av emotionell kapitalism

Ars Nova
10.3.−28.5.2017

En ny tolkning av den världsberömda romanen

Ars Nova första våning fylls av den nederländska Mieke Bals och den brittiska Michelle Williams Gamakers videoinstallation Madame B. Utforskningar av emotionell kapitalism. Verket är uppdelat i åtta scener, som tillsammans formar en omtolkning av den franska författaren Gustave Flauberts romanklassiker Madame Bovary (1857).

Berättelsen, som utspelar sig i nutid, betraktar den romantiska kärlekens och konsumtionskulturens frestelser. Emma, huvudpersonen i Flauberts roman och i installationen, har tröttnat på och är missnöjd med sitt äktenskap. Hon törstar efter lyx, passion och frihet och letar efter dem i kärleksförhållanden och uppköp. Slutligen leder detta Emma till desperata gärningar. Hon blir en fånge i sina egna fantasier och förlorar sin kontakt med verkligheten.

Lyckan har sitt pris

Konstnärerna anser att Flauberts roman är kulturellt aktuell och undersöker i videoinstallationen fenomen i vår egen samtid. Emmas vansinniga gärningar jämställs i verket med dagens konsumtionskultur, där man letar efter starka upplevelser och känslor samt ändlös spänning, vilket är omöjligt att uppnå.

Utöver hunger för kärlek undersöker konstnärerna i verket ”den emotionella kapitalismen”, ett begrepp som skapats av den israeliska sociologen Eva Illouzi. Med begreppet avses en kultur, där handel, omsättning och kapital hör hemma såväl i känslolivet som i ekonomiska verksamheter. I den emotionella kapitalismen följer känslolivet och marknadsekonomin samma logik.

En internationell produktion, en ambitiös presentation

Eftersom konstnärerna ser Emmas kris också som en global samtida kris, talas i verket flera språk: finska, franska, engelska och svenska. Huvudrollerna innehas av finländska Marja Skaffari (Emma) samt fransmännen Thomas Germaine (Charles, Rodolphe och Léon) och Mathieu Montanier (Homais). Verket har filmats på Åland och i Paris åren 2012 och 2013. Ett stort antal frivilliga statister har deltagit i verkställandet av verket. Installationen blev klar 2014.

Verkets åtta scener följer löst romanens händelser. Videorna kan upplevas i den ordning man själv önskar under så lång tid man själv vill. Den sammanlagda längden för installationen är omkring två timmar. Videorna presenters som stora projiceringar på väggen eller från TV-skärmar. En del scener har flera videon som kan upplevas samtidigt. I dem blandas händelser från minnen, drömmar och verklighet. Verket, som består av fragment, ger alternativa sätt till att se och få ett slut på Emmas berättelse.

Den som läst romanen Madame Bovary kan i verket finna händelser och repliker som är bekanta ur boken. Att ha läst boken är ändå ingen förutsättning för att se Emma B:s återvändsgränd eller konstnärernas tolkningar. Vem som helst kan fördjupa sig i Emmas berättelse.

Verket har textning på finska och engelska. Utöver videorna presenterar utställningen fotografier samt kostymer som använts vid filmningen.

Madame B har tidigare presenterats bland annat i Colombia, Australien och Polen, samt senast på Munch Museet i Oslo (28.1.–17.4.2017). Verket var utställt på Eckerö Post- och tullhus på Åland 2014. Aboa Vetus & Ars Nova utgör verkets enda utställningsställe på fasta Finland. Mieke Bal och Michelle Williams Gamaker har också gjort en filmversion av Madame B (2014).

***

Mieke Bal (1946) är en nederländsk kulturteoretiker, kritiker och videokonstnär. Michelle Williams Gamaker (1979) är en engelsk video- och performancekonstnär. Konstnärerna började samarbeta i början av 2000-talet med en gemensam experimentell dokumentärfilm. År 2011 presenterades deras gemensamma verk, den 21-delade videoinstallationen Galenskapens landskap (Landscapes of Madness) på Aboa Vetus & Ars Nova. I deras gemensamma installations- och filmproduktion är filmatisering, manus, regissering, editering och planering allt en produkt av konstnärernas täta samarbete.

***

Den franske författaren Gustave Flaubert (1821–1880) är en av realismens främsta representanter. Han är känd för en slipad och exakt stil samt en stark kritik av borgerliga värderingar. Flauberts debutroman Madame Bovary (1875) skapade vid sin utkomst en skandal. Den berättar om en kvinna som tröttnat på det lantliga livet och sin medelmåttiga man och som med tragiska följder börjar leta efter kärlek utanför sitt äktenskap. Flauberts skildring av en kvinnas sexualitet och äktenskapsbrott gav till och med upphov till en rättegång kring moralitet. Idag anses romanen vara en av den moderna realismens klassiker.

Taiteilijat Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker näyttelyssään Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Kuva: Jari Nieminen.
Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker, Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia. Kuva: Helinä Hukkataival.
Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker, Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia. Kuva: Helinä Hukkataival.
Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker, Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia. Kuva: Thijs Vissia.
Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker, Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia. Kuva: Thijs Vissia.