Maria Prymatjenkos sagolika värld

Ars Nova
27.4.−2.9.2018

Maria Prymatjenko (1908–1997) är en av Ukrainas mest kända konstnärer. Under sommaren 2018 visas den självlärda konstnärens färgglada djurmotiv, blomkompositioner och folkliga skildringar för första gången i Finland. I utställningen Maria Prymatjenkos sagolika värld, som produceras av Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo, presenteras konstnärens målningar i vattenfärg och gouache. Verken tillhör samlingen vid Museet för folkkonst i Ukraina i Kiev.

”Det har varit fint att få bekanta sig med den omfattande samlingen av Prymatjenkos verk vid Museet för folkkonst i Ukraina. Av de verk som finns i samlingen har vi strävat efter att skapa en rik och oförglömlig första inblick i Prymatjenkos konst, som ukrainarna älskar”, berättar Aboa Vetus & Ars Novas amanuens Silja Lehtonen.

Prymatjenkos målningar är fulla av detaljer som fodrar fantasin. Fåglarna med fagra stjärtar och de andra djurmotiven i verken har mänskliga drag: de bråkar, spelar musik och äter tillsammans, eller också marscherar de en efter en genom bildytan. Färgprakten i Prymatjenkos symmetriska och dekorativa blomkompositioner förmedlar en berättelse om samma värld. Målningarna som avbildar traditionellt ukrainskt lantliv är som illustrationer ur en sagobok.

Maria Prymatjenko föddes 1908 i byn Bolotnia i Ukraina. Av sin familj lärde hon sig traditionella ukrainska hantverkstekniker som broderi och påskäggsmåleri, och uttryckte sin rika fantasivärld genom att teckna och måla.

År 1936 blev Prymatjenko bjuden till Kiev för att arbeta i ett konstnärskollektiv, vars syfte var att arbeta med folkkonst yrkesmässigt. Prymatjenkos verk visades på flera utställningar runtom i Europa och 1937 belönades hon med en guldmedalj i världsutställningen i Paris. Hennes målningar gjorde där stor inverkan på bland annat Pablo Picasso, som berättas ha kallat henne för ett ”konstnärligt mirakel”.

Då andra världskriget bröt ut lämnade Maria Prymatjenko Kiev och återvände till sin hemby. Nästa gång visades hennes verk för en publik på 1960-talet. Bytet av vattenfärg till gouache resulterade i en starkare lek med färger och ett mer precist uttryck.

Maria Prymatjenkos sagolika värld visas 27.4.–2.9.2018 på Aboa Vetus & Ars Novas första våning.

I samarbete med:

I samarbete med Marimekko.

Maria Prymatjenko: Hararnas och fåglarnas vårfest, 1968, gouache på papper, 60 x 84 cm, Museet för folkkonst i Ukraina.
Maria Prymatjenko: Björnar i bigård, 1965, gouache på papper, 57 x 80,5 cm, Museet för folkkonst i Ukraina.
Maria Prymatjenko: Svinskönhet, 1965, gouache på papper, 60 x 85 cm, Museet för folkkonst i Ukraina.
Maria Prymatjenko: Små herdar, 1959, gouache på papper, 60 x 80 cm, Museet för folkkonst i Ukraina.
Maria Prymatjenko: Stort gräl, 1936, vattenfärg på papper, 30 x 41 cm, Museet för folkkonst i Ukraina.
Maria Prymatjenko: Uschatka fick en kräfta, 1983, gouache på papper, 61 x 65,5 cm, Museet för folkkonst i Ukraina.
Maria Prymatjenko: Grön elefant, 1936, vattenfärg på papper, 30 x 41 cm, Museet för folkkonst i Ukraina.