Gil & Moti: Donkey Without a Tail

Takkahuone
27.4.−5.8.2018

Det israeliskfödda konstnärsparet Gil & Moti som bor i Holland har arbetat och levt tillsammans sedan 1994. Av två personae har det blivit en: duon som klär sig identiskt och fungerar som en enhet gör inte skillnad mellan liv och konst. 

En väsentlig del av Gil & Motis arbete är att skapa en kontakt till en person eller ett samfund och låta dessa möten leda verkets riktning och synvinkel. Under lupp är vidsträckta samhälleliga frågor, så som tolerans, religion eller marginalisering. Gil & Moti planerar inte mötena på förhand utan lämnar rum för slumpen och för spontana händelser. Ur dessa föds dagboksaktiga videoverk, där också Gil & Moti själva uppträder, men mest ger rum åt sina gästande huvudpersoner. 

År 2017 tillbringade Gil & Moti flera månader i ett konstnärsresidens i Rio de Janeiro. Där mötte de Gustav, en favela-invånare som blev deras guide och hasardspelstränare. Gustav blev också huvudperson i Gil & Motis nyaste videoverk. I verket Donkey Without a Tail tar Gustav paret på en spännande och berörande resa till den brasilianska historien och folktraditionen, men också till Rio de Janeiros fattigdom och slummens vardag. Verkets namn kommer från Gustavs konstaterande: de fattiga är åsnor som inte har någon svans. 

Gustav för Gil & Moti till Rios gator och nattliv, folkliga krogar och favelor som övervakas av langare och poliser. Han ger slummens invånare ett ansikte. Han berättar öppet om sina överlevnadsknep, drömmar, bekymmer som har att göra med hans barn. ”Den fattiges liv är komplicerat”, konstaterar han. I videon rör vi oss i områden där livet inte alltid är lätt. I verket finns emellertid ljusglimtar: hjälpandet, vänskapen, drömmarna och hoppet är dess bärande teman. 

I verket bildar hasardspelet jogo do bicho (djurspelet) som är populärt bland folket en bakgrund till drömmarnas tematik. Spelet är olagligt i Brasilien, men man kan ändå delta i det i nästan varje gathörn. I spelet som liknar lotto kan man spela med 25 olika djur, varav vart och ett har fyra spelnumror. I lotteriet kan man delta med en penningsumma som man själv väljer, vilket gör att också mindre bemedlade spelar. Till spelet hör magi och ritualer vilket också kommer fram i videon: det att ett djur som hör till spelet dyker upp i en dröm kan vara ett tecken på att det lönar sig att satsa på just det. 

Gil & Moti presenterade sig på Aboa Vetus & Ars Nova för första gången på 2015 års Åbobiennal med verken In Your Shoes och Heart Whisperer. På hösten 2017 tillbringade de tre månader i konstnärsresidenset HIAP (Helsinki International Artist-in-residence Programme). De tillbringar en period till på HIAP i april-juni 2018. Gil & Moti bor och arbetar i Rotterdam i Nederländerna.

Utställningen har fått understöd från undervisnings- och kulturministeriet, Mondriaan Fund Artist-in-Residency Grant – Capacete, Rio de Janeiro och CBK Rotterdam.

Gil & Moti: stillbild ur video Donkey Without a Tail, 2018.
Gil & Moti: stillbild ur video Donkey Without a Tail, 2018.
Gil & Moti: stillbild ur video Donkey Without a Tail, 2018.
Gil & Moti: stillbild ur video Donkey Without a Tail, 2018.
Gil & Moti: stillbild ur video Donkey Without a Tail, 2018.