Årets unga konstnär 2018: J. A. Juvani

Ars Nova
14.9.−2.12.2018

Hur klarar man sig i livet om man inte växer upp från pojke till man på ett sådant sätt att man passar in i formen för den vita heteromannen? J. A. Juvanis utställning ONE MAN SHOW granskar mansidealet på 2000-talet. Han strävar i utställningens verk till att ifrågasätta, bryta ner och förändra symbolerna för maskuliniteten. Hans arbetsredskap är drag- och queer-estetiken, humorn och feminismen.

Utställningen innehåller fotografiverk, video, ljudverk och installationer. J. A. Juvani är ofta själv modell i sina verk och hans poseringar är som små, noggrant förberedda performanser. Verken speglar konstnärens egna erfarenheter av att inte kunna anpassa sig till den genusroll man blivit anvisad.

J. A. Juvani tvekar inte att överskrida invanda gränser när han behandlar olika slags tabun. Han sätter i sina verk sig själv och sin kropp på spel, som naken och utan att be om ursäkt. Juvanis konst är politisk på ett oförbehållsamt och ostyrigt sätt och utan att skämmas. Hans okonventionella bilder behandlar genus och sexualitet genom att bryta mot regler och på ett humoristiskt sätt. Verkens provocerande lekfullhet får en att skratta, men bakom komedin hittar man ställningstaganden till allvarliga ämnen.

Ett av utställningens nyckelord är toxisk maskulinitet. Med det menas en begränsad uppfattning om manligheten, enligt vilken den definieras av trots, hårdhet och våld. Den toxiska, det vill säga ”giftiga” maskuliniteten uppfostrar pojkarna till män vars manlighet krossas av känslighet och av att de ger uttryck för känslor. Den uppehåller en sinnebild av hurdan en ”verklig man” borde vara och stärker genusrollerna genom att tvinga männen in i en snäv och ensidig roll.

Priset som årets unga konstnärer för varje år fram en begåvad konstnär under 35 år i rampljuset. J. A. Juvani är årets unga konstnär 2018. Utställningen tas fram i samarbete med Tammerfors konstmuseum.

J. A. Juvani: WIG, 2018, 60 cm x 74,8 cm, pigmenttivedos ProSecille
J. A. Juvani: NOSEBLEED, 2017, pigmenttivedos ProSECille
J. A. Juvani: BOY WITH A PEARL EARRING, 2018, 39 cm x 44,4 cm, pigmenttivedos ProSecille
J. A. Juvani: HELMET, 2018, 50cm x 69cm, pigmenttivedos ProSecille
J. A. Juvani: MEMORY FOAM, 2018, 100cm x 77,9cm, pigmenttivedos ProSecille