Esteettömyys

Aboa Vetus Ars Novan tavoitteena on, että kaikilla on yhdenvertainen oikeus liikkua museossa ja kokea museo mahdollisimman esteettömästi.

Inva-autot

Museon sisäänkäynnillä on invaramppi ja inva-autot voivat jättää matkustajat suoraan pääsisäänkäynnin eteen.

Avustajat ja opaskoirat

Henkilökohtaiset avustajat pääsevät museoon ilmaiseksi saattajakortilla. Myös opaskoirat ovat tervetulleita.

Pyörätuolilla liikkuminen

Ars Novan molemmat kerrokset voi kiertää pyörätuolilla kokonaan. Museossa on asiakkaiden käyttöön lainattava pyörätuoli.

Aboa Vetuksen näyttelytiloista pystyy sähköisellä pyörätuolilla tutustumaan noin kolmannekseen. Tällä hetkellä esillä olevista näyttelyistä Luutarhaan ja Turun Suurtori vuonna 1499 -pienoismallille ei valitettavasti ole esteetöntä pääsyä. Kevyemmillä apuvälineillä on joissakin tapauksissa mahdollista kiertää koko alue, kunhan porras- ja kiveyskohdissa on avustajia. Tilan epätasaisuus johtuu museon historiallisesta luonteesta.

Aboa Vetuksen rampilliseen sisäänkäyntiin on kulku ulkokautta. Pyörätuolia käyttäviä pyydetään kääntymään henkilökunnan puoleen saapuessaan, tai jos mahdollista jo etukäteen (info(at)avan.fi, puh. 040 352 9085).

Aulatiloissa sijaitsevan kokous- ja työpajatila Factoryn askelmiin löytyy erillinen ramppi. Pyydättehän ystävällisesti apua henkilökunnaltamme lippukassalla.

Näkövammaiset ja heikkonäköiset

Museon kaikista yleisölle avoimista tiloista on tuotettu kohokartat, jotka ovat lainattavissa lippukassalta. Kielivaihtoehtoina ovat suomi, ruotsi ja englanti. Myös suurennuslaseja on lainattavissa museon lippukassalta.

Aboa Vetuksen valaistusta on vähennetty esineiden säilyvyyden takaamiseksi. Aboa Vetuksen rauniokorttelissa on portaita ja kynnyksiä, eikä kaikkia tiloja ole voitu varustaa käsijohtimin. Näkövammaisten tai heikkonäköisten ei tämän vuoksi suositella tutustuvan Aboa Vetuksen näyttelyihin ilman avustajaa.

Selkokieliset opasvihkot

Museon lippukassalta on saatavissa selkokieliset opasvihkot Aboa Vetuksen perusnäyttelyn sisällöllisen saavutettavuuden tueksi. Vihkoja on kaksi: keskiaikaisen lapsen näkökulmasta kirjoitettu sekä keskiajan Turkua yleisemmin esittelevä.

Istuimet näyttelytiloissa

Sekä Aboa Vetukseen että Ars Novaan on sijoitettu istuimia yleisön käyttöön. Kysy lippukassalta mukana kuljetettavia taittotuoleja.

Esteetön WC

Esteeton WC sijaitsee museon aulatilassa sekä Ars Novan ensimmäisessä kerroksessa. Tarkempia ohjeita WC:n sijainnista saa lippukassalta.

Vammaiskortti

EU:n Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee maksutta museoon, mikäli kortissa on A-merkintä.