Yleisökaivauksella selviää mitä arkeologit tekevät ja miksi

UUTINEN | julkaistu: 25.6.2019

”Onko löytynyt mitään?” taitaa olla yleisin kysymys, jonka Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit kuopalla kuulevat. Museo tekee koko kesän ajan arkeologisia kaivauksia sisäpihallaan, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Arkeologinen tutkimus ja arkeologin työ vetävät puoleensa yleisöä, joka haluaa tietää mitä kaivauksella tehdään ja miksi. Arkeologien kertoessa työstään ja esitellessä päivän löytöjä on yleisin reaktio hämmästys; todellako tällaisia asioita löytyy päivittäin ja juuri tästä. Voiko tämä kaikki olla olemassa jalkojemme alla?

”Eräs kävijä häkeltyi oivaltaessaan, että hänen Turussa asuneet esi-isänsä ovat aikoinaan ehkä kulkeneet samalla Luostarin jokikadulla, jolla seisoimme”, kertoo kaivauksella työskentelevä yleisöarkeologi Elina Mattila. Turun palon 1827 jälkeen käytöstä jäänyt Luostarin jokikatu on kaivettu esiin Aboa Vetus & Ars Novan alueella.

Tutustu, seuraa ja osallistu! 

Museon yleisökaivaus tuo historian näkyväksi keskelle arkipäivää ja kaupunkitilaa. Kaivauksella voi pistäytyä tutustumassa aina arkeologien ollessa paikalla. Otollisin aika vierailulle on torstaisin klo 12­–14, jolloin järjestetään arkeologin vastaanotto.

Heinäkuussa kuka tahansa voi osallistua arkeologisille museokursseille, joilla käydään läpi arkeologisen tutkimuksen perusteita ja kaivetaan arkeologien ohjauksessa. Yhden ja kahden päivän mittaisia kursseja järjestetään 9.–19.7. Lue täältä lisätietoja arkeologisista museokursseista ja yleisöarkeologi Elina Mattila ottaa vastaan ilmoittautumisia ja vastaa kysymyksiin: elina.mattila@aboavetusarsnova.fi | p. 0207 181 646.

Museon tavoitteena on tuoda esiin käynnissä olevaa arkeologista tutkimusta ja sen tuloksia reaaliajassa. Kaivauksella on oma blogi osoitteessa laajennetaanturkua.blog. Sitä päivittävät arkeologien lisäksi kaivauksella koko kesän ajan työskentelevät vapaaehtoiset. Kaivaus on myös tiivis osa lasten kesäkouluja ja leiriläisten omakohtaiset kaivausuutiset julkaistaan museon verkkosivuilla viikoittain. Tutkimuksen etenemistä voi seurata myös museon sosiaalisen median kautta tunnisteella #laajennetaanturkua

Erikoisohjelmaa Keskiajan Turku -tapahtuman aikaan

Keskiajan Turku -tapahtuman aikana 27.6.‒30.6. kaivausjohtaja Ilari Aalto ja yleisöarkeologi Elina Mattila ovat paikalla esittelemässä kaivausaluetta ja tutkimusta joka päivä klo 13–15.

Lisäksi museo järjestää opastettuja teemakierroksia Aboa Vetuksen rauniokorttelissa sekä kaksi avointa, Luostarikorttelin historiasta kertovaa yleisöluentoa:
Perjantaina 28.6. klo 16: FM Ilari Aalto: Keskiajan kivitaloja Turun Luostarikorttelissa
Lauantaina 29.6. klo 14: FT Veli Pekka Toropainen: Luostarikorttelin kivitalojen asukkaita 1500- ja 1600-luvuilla.
Luennoille on vapaa pääsy ja yleisöopastukset sisältyvät pääsylipun hintaan.

Suomen ainoa arkeologinen museo avaa Turun historian vaiheita

Aboa Vetus & Ars Nova sijaitsee keskellä Turun historiallista keskustaa ja Aurajoen kansallismaisemaa. Tontin historia on useiden satojen vuosien mittainen. Alueen arkeologiset kaivaukset 90-luvulla kuuluvat yhä yksiin laajimmista Turun keskiaikaisen kaupungin sisällä tehdyistä kaivauksista. Museon avaamisesta lähtien maan alta esiin kaivettu muinaisjäännösalue on ollut avoinna yleisölle ja tarjoaa pysyvästi näkymän Suomen vanhimpaan kaupunkiin.

Kesän ajan museo tarjoaa opastettuja kierroksia päivittäin klo 11.30 ja 13.30 Aboa Vetukseen ja klo 12.15 ja 14.15 Ars Novan taidenäyttelyihin. Opastetut kierrokset sisältyvät museon pääsylipun hintaan.

Kuvat: Jari Nieminen

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologista kaivausta voi seurata vaikkapa terassilla istuessaan.
Aboa Vetus & Ars Novan arkeologista kaivausta voi seurata vaikkapa terassilla istuessaan.
Museon arkeologisen kaivauksen tutkimuskohteena kesällä 2019 on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.
Museon arkeologisen kaivauksen tutkimuskohteena kesällä 2019 on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.
Kaivausjohtaja Ilari Aalto kuopan reunalla.
Kaivausjohtaja Ilari Aalto kuopan reunalla.

RSS syöte