Ulla Rantasesta taiteilijaprofessori

UUTINEN | julkaistu: 17.9.2009

Taidemaalari Ulla Rantasesta taiteilijaprofessori

Aboa Vetus & Ars Nova -museota ylläpitävän Matti Koivurinnan säätiön esityksestä Tasavallan presidentti on avoimella kirjeellä 12.6.2009 myöntänyt professorin nimen ja arvon taidemaalari Ulla Rantaselle.

Ulla Rantanen kuuluu Suomen taiteen kärkijoukkoon. Hänen taiteellinen läpimurtonsa tapahtui 1960-luvun puolivälissä. Hän kuului aikansa nuorten taiteilijoiden piiriin, Maaliskuun ryhmään, joka toi voimalla kansainvälisiä taidevirtauksia Suomeen. Ryhmä tunnetaan etenkin vapaan abstraktin muotokielen käyttäjänä, joskin myös figuurin tuomisesta abstraktion rinnalle. Ryhmään kuuluivat muun muassa Laila Pullinen, Esko Tirronen, Mauri Favén, Mauno Hartman, Kimmo Kaivanto, Jaakko Sievänen ja Kain Tapper. Ulla Rantasen loistavat piirtäjänlahjat herättivät erityistä huomiota jo hänen varhaisissa, Goya -henkisissä puupiirroksissaan. Hän kuvasi esimerkiksi poptaiteen keinoin arjen esineitä ja usein teoksissa oli myös yhteiskunnallista viestiä. Sittemmin monet teokset kietoutuvat ympäristöön ja ihmisen luontosuhteeseen. Vähitellen maalauksellisuus sai valtaa ja myös rohkeat värit.

Nyt Ulla Rantasella on takanaan vuosikymmenien mittainen ura, ja parhaillaan on menossa voimakas luomiskausi. Taiteilija on aina tinkimättömästi toteuttanut omaa näkemystään. Hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Erityisen aktiivinen näyttelyjakso oli 1970- ja 1980-luvuilla. Vuonna 1976 hän osallistui Venetsian Biennaaliin Suomen edustajana. Vuonna 1980 hän voitti pääpalkinnon Gagnes-sur-Merin kansainvälisessä maalaustaiteen näyttelyssä. Tiiviin näyttelytahdin leimaama ajanjakso saavutti lakipisteensä vuonna 1985, jolloin Ulla Rantanen valittiin Helsingin juhlaviikkojen vuoden taiteilijaksi, ja hänen laaja retrospektiivinen näyttelynsä järjestettiin Helsingin Taidehallissa. Sen jälkeen Ulla Rantanen harvensi näyttelytahtia, mutta suvantovaihetta on seurannut uusi aktiivinen kausi. Monena vuotena hän on asunut ja työskennellyt kuukausimääriä Kenian-kodissaan. Sillä on ollut vaikutuksensa. Monissa näyttelyissä on nyt nähty, miten taiteilija on teoksissaan tulkinnut afrikkalaista luontoa, ihmisiä ja vaikkapa elämälle tärkeää vedenottopaikkaa.

Ulla Rantasen merkityksen Suomen taiteessa saattoi havaita kevättalvella 2008, jolloin hänen uransa kaarta esittelevä yksityisnäyttely Aboa Vetus & Ars Nova -museossa sai laajalti huomiota ja keräsi suuren yleisön. Ulla Rantasen teoksia on lähes kaikkien suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa, useiden yritysten kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa. Hän on tehnyt julkisia seinämaalauksia muun muassa Kuusankosken ja Kajaanin kaupungeille, tunnettujen henkilöiden muotokuvia sekä kuvituksen F.E. Sillanpään koottuihin teoksiin (1988-1990).

Aboa Vetus & Ars Novassa 14.9. avautunut Kaksi kokoelmaa -näyttely esittelee teoksia Matti Koivurinnan säätiön ja Carl Gustaf Ehrnroothin kokoelmista. Yksi yläkerran näyttelysaleista on pyhitetty Ars Novan kokoelmassa oleville Ulla Rantasen teoksille. Näyttely on esillä 1. marraskuuta saakka.

RSS syöte