Näyttely valmiiksi kirjain kerrallaan: Vasenkätisyydestä keskiajalla

UUTINEN | julkaistu: 10.6.2013
Vahataulu ja kirjoituspuikkoja

Tämä kolumni käsittelee yhden tunnetuimman vähemmistön eli vasenkätisten asemaa keskiajalla. Tänä päivänä vasenkätisyys tuntuu hyväksytyltä. Voidaan puhua kaiketi tasa-arvosta. Oikeakätisyys hallitsee kuitenkin siinä määrin, että suurin osa teknisistä ratkaisuista, kuten luokkatilojen järjestys tai työkalut, on suunniteltu heidän ehdoillaan. Miten vasenkätisyyteen suhtauduttiin keskiajalla?

Keskiajan ihmisen arkipäiväisissä toimissa ei juuri ollut merkitystä kummalla kädellä askareita tehtiin. Eikä esimerkiksi arkeologisissa kaivauksissa löytynyt luuaineisto näyttäisi poikkeavan nykypäivän tilanteesta. Eli vasenkätisiä on todennäköisesti ollut keskiajalla kutakuinkin saman verran kuin tänä päivänä. Täysin yhdenvertainen tilanne oikea- ja vasenkätisten välillä tuskin oli. Esimerkiksi dualistinen eli kaksijakoinen maailmankuva laski vasemmankäden arvoa oikeaan nähden. Vasenkätisten asema oli todennäköisesti samankaltainen kuin naisten suhteessa miehiin.

Vasta kun tehtävät vaativat pikkutarkkuutta ja ne olivat vahvasti kulttuurisidonnaisia, vasenkätiselle saattoi koitua ongelmia. Hyvät pöytätavat tai kirjoittaminen olivat tällaisia asioita. Esimerkiksi sulkakynällä kirjoittaminen tietyillä keskiaikaisilla kirjoitustyyleillä saattoi olla vasemmalla kädellä mahdotonta. Toisaalta sulkakynällä kirjoittaessa ranne oli jäykkänä, minkä seurauksena käsi oli irti kirjoitusalustasta eli pulpetista. Tästä johtuen vasenkätinen kirjoittaja on voinut välttyä tahroilta, joita voisi syntyä kirjoituskäden laahatessa paperia pitkin, niin kuin nykyään. Vahataulu ja stylus olivat kätisyyden puolesta yhtä tasa-arvoisia kuin lyijykynä nykypäivänä. Näillä kuka tahansa kirjoitustaitoinen pystyi tekemään muistiinpanoja.

Kirjoitustaito oli alunperin kovin yläluokkainen harrastus. Keskiajan kuluessa myös alemmat yhteiskunnan osat kuten porvaristo oppi merkitsemään kirjaimia ylös. Siten kirjoitustaito ei enää ollutkaan keino, jolla aatelisto tai papisto erottui muista. Uudelle ajalle tultaessa ylempi säätyläistö alkoi käyttää vahvemmin hyvää käytöstä korostavia tapoja. Pöytätavat näiden kärkijoukossa muuttivat siinä sivussa myös vasemman käden roolia. Enää ei ollut yhdentekevää kummalla kädellä ruokaa suuhun ahdettiin. Pöytätapojen vanavedessä alettiin vahvemmin suosia oikeaa kirjoituskättä. Uudella ajalla vasenkätisten asema huononi saavuttaen pohjalukemat koululaitoksen yleistyttyä 1800-luvun lopulla. Tällöin vasenkätisiä pakotettiin muuttamaan kätisyyttään erilaisin mielikuvituksellisin apuvälinein.

Janne Aakko

Näyttely valmiiksi kirjain kerrallaan -kirjoitussarjassa Aboa Vetus & Ars Novan henkilökunta kertoo näyttelyn valmisteluun liittyvistä riemastuttavista ja ongelmallisista hetkistä. Kirjain kerrallaan – lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -näyttely avautuu 6.12.2013. Lue lisää näyttelyt-sivulta: Kirjain kerrallaan.

RSS syöte