Maskun keskiaikaisen villatekstiilin tarkka kopio esillä Aboa Vetus & Ars Novassa kesän ajan

UUTINEN | julkaistu: 20.6.2017

Syksyllä 2016 historiallisten tekstiilien harrastajajoukko toteutti yhdessä Suomen Kansallismuseon kanssa tarkan rekonstruktion harvinaisesta villaintarsiasta, joka on 1400-luvulta säilynyt ylellinen sisustustekstiili. Alkuperäinen tekstiili löytyi Maskun kirkosta 1800-luvulla ja se liitettiin Kansallismuseon kokoelmiin. Museon mukaan tekstiili on valmistettu Naantalin birgittalaisluostarissa aikaisintaan 1440-luvulla. Alun perin peitteen käyttötarkoitus on ollut ylellinen sisustustekstiili ja sittemmin Maskun kirkon hautauksissa käytetty paarivaate. Kopion valmistusprosessi tuotti villaintarsiasta paljon uutta tietoa ja paljastaa, miltä ylellinen sisustustekstiili on näyttänyt aikanaan uutena. Maskun peitteen kopio on kesän ajan esillä Aboa Vetus & Ars Novassa.

Sisustustekstiili luksusmateriaaleista

Ylellisen tekstiilin materiaalit olivat aikanaan hyvin kalliita. Huovutetun pohjakankaan langat on kehrätty laadukkaasta tuontivillasta ja sen syvät värisävyt saatiin käyttämällä suuria määriä keskiajalla arvokkaita luonnonvärejä. Kuvioiden ompelemisessa on käytetty silkkilankaa ja hopeapäällysteistä nahkaa. Osa peitteen kuvioinneista on tehty puuvillakankaasta, joka oli aikanaan silkkiäkin arvokkaampaa. Intarsiasta käytetään myös nimitystä upotustekniikka, jonka avulla tekstiilin kuviot on toteutettu. Vastaavanlaisia arvokkaita tekstiilejä omistivat keskiajalla vain yhteiskunnan varakkaimmat, kuten aateliset, kirkonmiehet tai myöhäiskeskiajalla rikkaat kauppiaat. Yhteiskunnan yläluokille oli tärkeää osoittaa vaurautta ja valtaansa muille Maskun villatekstiilin kaltaisten luksustavaroiden avulla.

Luentotapahtuma asiantuntijoiden johdolla

Keskiajan Turku -tapahtuman aikana lauantaina 1.7. Aboa Vetus & Ars Novassa järjestetään villaintarsioihin liittyvä luentotapahtuma. Tapahtumassa luennoivat kopion tehneen ompelijaryhmän toinen vetäjä Elina Sojonen sekä Ruotsista luentovieraiksi saapuvat tekstiiliarkeologi Amica Sundström ja tutkija, tekstiilikonsultti Maria Neijman. Sundström ja Neijman ovat molemmat olleet mukana tekemässä kahden ruotsalaisen intarsiapeitteen rekonstruktioita ja ovat alan asiantuntiota. Maksuttomat luennot ovat suomeksi klo 13.00 ja englanniksi klo 14.30 museon aulan Factory -tilassa. 

Lisätietoja:
museolehtori Maria Granlund
maria.granlund@aboavetusarsnova.fi
0207 181 637

museoassistentti Matti Ritakallio
matti.ritakallio@aboavetusarsnova.fi

Maskun villaintarsia Aboa Vetuksessa
Yksityiskohta Maskun villaintarsian kopiosta
Maskun villaintarsia Aboa Vetuksessa
Yksityiskohta Maskun villaintarsian kopiosta

RSS syöte