Kurkistus kokoelmiin: Teemu Mäen maalaus My Sister Tiina in New York vuodelta 1998

UUTINEN | julkaistu: 4.10.2018

Teemu Mäki (s. 1967) on tunnettu ja kantaaottava nykytaiteilija. Hänen töissään tutkitaan muun muassa kapitalistisen yhteiskunnan pimeää puolta, väkivallan eri muotoja ja ekokatastrofeja.

Nykyajan muotokuvan ei tarvitse samalla tasolla esittää ihmistä kuin ennen, vaan pikemminkin kuvata henkilön syvempi olemus ja persoona. Muotokuvissa Teemu Mäki on kuvannut perhettään ja ystäviään. Taiteilijan kertoman mukaan muotokuvan varsinainen aihe ei ole mallin persoona tai henkilöhistoria, vaan taiteilijan oma ihmiskäsitys.

Museon karttuvassa taidekokoelmassa on 650 teosta suomalaisen ja länsimäisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelman varhaisimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun lopulle, mutta pääpaino on 1950-luvun puolivälin jälkeisellä ajalla ja nykypäivässä.

Aboa Vetus & Ars Novan seuraava taidekokoelmaa esittelevä näyttely avataan joulukuussa. Näyttelyn nimi on Koululaiset kuraattoreina, ja sen ovat koonneet kahdeksasluokkalaiset yläkoululaiset. Todella kiinnostavaa nähdä, mitä he ovat museon taidekokoelmasta valinneet esille! Näyttely on osa valtakunnallista Taidetestaajat-hanketta. Syksyllä 2018 Aboa Vetus & Ars Novassa on vieraillut ja tutustunut museon taidekokoelmaan yli tuhat kahdeksasluokkalaista. Kuvassa oppaamme esittelee ryhmän ennakkovalinnan pohjalta Teemu Mäen maalausta. Valokuva: Robert Seger. 

Nuorten ääni kuuluu myös näyttelyn teosesittelyissä. Tässä muutamia poimintoja kommenteista:
"Liian värikäs"
"Den är fin men ganska ledsen. :( Färgerna är orealistiska."
"Kaunis pipo"
"Hon ser inte glad ut, ganske hon vill hem."

Teemu Mäki: My Sister Tiina in New York, 1998 Öljy kankaalle 85,5 x 67 cm
Teemu Mäki: My Sister Tiina in New York, 1998 Öljy kankaalle 85,5 x 67 cm
Yli tuhat kahdeksasluokkalaista Taidetestaajaa on käynyt tutustumassa Aboa Vetus & Ars Novan taidekokoelmaan syksyn 2018 aikana.  Valokuva: Robert Seger.
Yli tuhat kahdeksasluokkalaista Taidetestaajaa on käynyt tutustumassa Aboa Vetus & Ars Novan taidekokoelmaan syksyn 2018 aikana. Valokuva: Robert Seger.

RSS syöte