Kurkistus kokoelmiin: plombi eli kangassinetti

UUTINEN | julkaistu: 14.1.2021

Lyijystä tehty plombi eli kangassinetti oli keskiajalla ja vielä pitkään uudellakin ajalla tapa merkitä kankaan laatu. Kangaspakkaan kiinnitettyjen plombien avulla voitiin todentaa myös kankaan valmistaja ja alkuperä, kangaspakan matkustaessa useidenkin eri kaupunkien läpi ennen päätymistään esimerkiksi Turkuun. Plombeja saattoi olla samassa kangaspakassa useita, riippuen siitä kuinka monta laaduntarkastusta tai tullia pakka kävi läpi.

Tämä plombi on Aboa Vetus Ars Novan kesän 2013 kaivauksilta. Se löytyi museon keskellä sijaitsevan suuren kivitalon kellarin täyttömaasta ja ajoittuu 1600-lukua vanhemmaksi. Löytö on siitä hieno, että se on säilynyt maassa kokonaisena. Usein kaivauksilta löydetään vain plombin toinen puoli. Plombi on kiinnitetty kangaspakan reunaan niin, että kangas on jäänyt plombin kahden puoliskon väliin.

Arkeologeille plombilöydöt kertovat tuotannosta ja kaupasta. Sinetteihin lyötiin leimoja, joissa oli esimerkiksi valmistuskaupungin vaakuna tai kankaan kutojan tuotemerkki. Tämän plombin molemmille puolille on lyöty kaksikerroksisen tornin kuva. On mahdollista, että plombi ja siihen liittynyt kangas on tullut Turkuun Belgian Tournaista, joka oli yksi kankaantuotannon keskuksista keskiajalla.  

Alla olevasta linkistä pääset tutkimaan plombista tehtyä 3D-mallia!
https://sketchfab.com/3d-models/km-395154-plombi-lead-cloth-seal-2d36c92...

RSS syöte