Kurkistus kokoelmiin: Petri Ala-Maunuksen maalaus No Man’s Land

UUTINEN | julkaistu: 12.6.2018

Petri Ala-Maunuksen No Man’s Land avaa huikean näkymän kirkkaissa pastellin sävyissä hehkuvaan vuoristomaisemaan. Kookas, yli viisi metriä leveä öljyvärimaalaus on toteutettu realistisesti ja pikkutarkasti. Taidokas ja harkittu kokonaisuus liikkuu romanttisen maisemamaalausperinteen ja paratiisimaisemaa kuvaavan kitschin välimaastossa. Samalla taiteilija kuljettaa maisemaa kohti uusia ulottuvuuksia. Ihminen ja kulttuuri loistavat poissaolollaan ja luonto näyttäytyy koskemattomana. Silmän kantamattomiin jatkuva maisema muuttuu lähes abstraktiksi.

No Man’s Land valmistui vuoden 2013 Turku Biennaaliin, jossa se voitti myös yleisöäänestyksen. Teos kuuluu Aboa Vetus & Ars Novan taidekokoelmaan, ja se on parhaillaan esillä Matkakuumetta-kokoelmanäyttelyssä syyskuun loppuun saakka. Teosta voi näyttelyssä tarkastella rinnakkain 1800-luvun suomalaisen maisemamaalauksen mestarin, Hjalmar Munsterhjelmin maisemamaalausten kanssa.

Museon karttuvassa taidekokoelmassa on 650 teosta suomalaisen ja länsimäisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelman varhaisimmat teokset ajoittuvat 1800-luvun lopulle, mutta pääpaino on 1950-luvun puolivälin jälkeisellä ajalla ja nykypäivässä.

Kuortaneelta kotoisin oleva Petri Ala-Maunus (s. 1970) asuu ja työskentelee Helsingissä. Ala-Maunus on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on monissa museokokoelmissa.

Petri Ala-Maunus: No Man’s Land, 2013, öljy kankaalle, 220 x 510. Valokuva: Jouko Järvinen.
Petri Ala-Maunus: No Man’s Land, 2013, öljy kankaalle, 220 x 510 Valokuva: Jouko Järvinen.
Näkymä Matkakuumetta-kokoelmanäyttelystä. Valokuva Jari Nieminen
Näkymä Matkakuumetta-kokoelmanäyttelystä. Valokuva: Jari Nieminen

RSS syöte