Kurkistus kokoelmiin: leimakoristeltu keramiikka

UUTINEN | julkaistu: 7.4.2021

Aboa Vetus Ars Novan arkeologisissa kaivauksissa kesällä 2017 tutkittiin 1400-luvun lopulle ajoittuvaa jätekuoppaa. Muun löytöaineiston ohella kuopasta paljastui kiinnostavia kivisavikeramiikan sirpaleita. Palat oli helppo tunnistaa ns. Falke-tyypin keramiikaksi, jossa astioiden ulkopinta on koristeltu tiheästi salmiakkineliön muotoisilla leimakuvioilla.

Turun kaupunkialueen arkeologisilta kaivauksilta löytyy runsaasti keskiaikaan ajoittuvaa kivisavikeramiikkaa, joka on ollut tuolloin tuontitavaraa pääasiassa nykyisen Saksan alueelta. Kivisavikeramiikan etuna on ollut sen vedenpitävyys, jonka vuoksi siitä on valmistettu erityisesti kannuja, tuoppeja ja pikareita.

Sen sijaan 1400-luvulle ajoittuvia, ruudukkokoristeisia Falke-tyypin astianpaloja on löytynyt Turun kaivauksilta vain joitakin. Se onkin huomattavasti muuta kivisavikeramiikkaa harvinaisempaa ja sitä löytyy melkein yksinomaan kaupungeista, linnoista ja luostareista. Falke-tyypin astiat voikin liittää yleisesti vauraampiin talouksiin.

Falke-tyypin astioita on löytynyt arkeologisilta kaivauksilta koko Pohjois-Euroopan alueelta. Tutkijat ovat pystyneet alkuaineanalyysin avulla selvittämään, että kaikki Falke-tyypin keramiikka vaikuttaa olevan peräisin yhdeltä ja samalta verstaalta Zittausta Saksin alueelta. Sieltä se on keskiajan kauppareittejä pitkin levinnyt kaikkialle Itämeren ympäristöön, myös Turkuun.

Alla olevasta linkistä pääset itse tutkimaan keramiikanpaloista tehtyä 3D-mallia!
https://sketchfab.com/3d-models/av-2017457-astian-katkelmat-pottery-sher...

RSS syöte