Kurkistus kokoelmiin: kultasormus 1400-luvulta

UUTINEN | julkaistu: 8.2.2018

Tämä kultainen sormus on 1400-luvulta. Sen ulkopinnalle on kaiverrettu keskiaikaisella saksalla sanat “help got” eli “auta, Jumala”. Teksti on koristeltu kaiverretuin viiniköynnöksin. Sekä koristekuviot että joka toinen kirjain on täytetty ruskealla emalilla.

Sormus on päätynyt Aboa Vetus & Ars Novan maalöytökokoelmaan hieman erikoista reittiä. Kauppaneuvos Fredric von Rettig suoritti vuonna 1901 rakennustöitä nykyisen museon naapurissa olevan tupakkatehtaansa tontilla, ja ylimääräistä maata kuljetettiin läheiselle Samppalinnan mäelle.

Silloinen museoviranomainen, muinaistieteellinen toimikunta, antoi tutkia kasan arkeologisten löytöjen varalta. Tehtävään palkattu maisteri Hammarén oli ”siivo ja luotettava mies, mutta kenties vähän epäkäytännöllinen, ja muinaiskalu-muotoihin tietysti aivan perehtymätön”. Maakasasta tehtiin vajaat tuhat yksittäistä löytöä, joista reilu sata liitettiin sitten aikanaan Aboa Vetus & Ars Novan esinekokoelmaan. Esiin seulotuista metalli- ja puuesineistä osa oli selkeästi veitsenteriä tai värttinänkehriä, mutta osa jouduttiin merkitsemään tunnistamattomiksi tai oudoiksi. Kultasormus lienee kuitenkin ollut varsin helppo tunnistaa!

Ps. Kesällä 2018 kaivetaan jälleen Aboa Vetus & Ars Novan sisäpihalla. Lisää tietoa luvassa!

RSS syöte