Kurkistus kokoelmiin: kaksi kaakelilöytöä kesältä 2021

UUTINEN | julkaistu: 2.9.2021

Uunikaakelit ovat kiinnostavia arkeologisia löytöjä. Ne kertovat asuinrakennusten sisustuksesta, aikakautensa muodista ja aatteellisista ilmiöistä. Tänä kesänä Aboa Vetus Ars Novan arkeologisilta kaivauksilta on löytynyt useita kiinnostavia kaakelilöytöjä, joista esittelemme tässä kaksi.

Kaakeliuuni levisi uutuutena keskiajalla myös Suomeen. Varhaisimmat uunit koostuivat yksinkertaisista ruukkukaakeleista, mutta pian ne kehittyivät yhä koristeellisimmiksi.

Keskiajan lopun kaakeleiden kuvat esittivät useimmiten uskonnollisia aiheita, kuten Kristusta ja katolisia pyhimyksiä. Osa aiheista oli symbolisia. Tänä kesänä kaivauksilta löytynyt nissikaakeli esittää todennäköisesti pelikaaniemoa, jonka uskottiin ruokkivan poikasiaan omalla verellään. Pelikaani symboloi Kristusta, joka ravitsee verellään uskovaiset. Kaakeli ajoittuu 1400-luvun loppuun tai 1500-luvun alkuun.

Toinen kesän kiinnostavimmista löydöistä on renessanssikaakelin pala, jossa voi yhä erottaa vihreää lasitusta sekä kirjaimet HAN[--]. Se on tunnistettavissa Saksin vaaliruhtinaan Johann Friedrichin (1503–1554) muotokuvaksi. Hän oli protestanttisen reformaation varhaisia kannattajia. Vaaliruhtinaan kuva turkulaisessa kodissa on saattanut olla poliittinen kannanotto, tai sitten talon omistaja on vain halunnut seurata ajan muotia.

Pelikaaniaiheisen nissikaakelin pala
Nissikaakelissa on luultavasti ollut pelikaaniaihe. Kuva: Jari Nieminen / AVAN
Pelikaanikaakelilöytö Åbo Akademin kaivauksilta
1990-luvulla Åbo Akademin tontin kaivauksilta löytynyt pelikaaniaiheinen kaakeli kuuluu Turun museokeskuksen kokoelmiin. Kuva: Kirsi Majantie
Renessanssikaakelin pala
Kaivauksilta löytyneessä renessanssikaakelin palassa voi yhä erottaa kirjaimet HAN. Kuva: Jari Nieminen /AVAN
Ehjän renessanssikaakelin kuva
Turun linnasta löytyneestä ehjästä kaakelista erottaa vaaliruhtinas Johann Friedrichin muotokuvan ja sitä kiertävän tekstin. Esine kuulu Turun museokeskuksen kokoelmiin. Kuva: Kirsi Majantie

RSS syöte