Kurkistus kokoelmiin: Dominonappula

UUTINEN | julkaistu: 22.2.2021

Litteä pelinappula on veistetty luusta. Laatan alapuoli on sileä ja yläpuoleen on kuvattu kuoppamaisina pisteinä luvut 4 ja 3. Laatta on irtolöytö, joka on otettu talteen Aboa Vetus Ars Nova -museon alueelta jo vuonna 1901. Itse esineen ajoitukseen ei löytökontekstista ole siis apua.

Dominopeli on saattanut syntyä Kiinassa jo joitakin satoja vuosia ajanlaskun alun jälkeen, mutta viimeistään 1100-luvulla. Euroopassa peliä alettiin pelata 1700-luvulla, ja siitä tuli nopeasti suosittu. Monenlaisten lautapelien äärellä viihdyttiin tuohon aikaan esimerkiksi kapakoissa.

Pelilaattoja on valmistettu luun lisäksi esimerkiksi puusta tai savesta. Dominonappuloissa toistuvat luvut 1–6. Jokaisessa laatassa on kaksi lukua, joten niissä esiintyvät kaikki samat yhdistelmät, joita kahdella nopalla heitettäessä on mahdollista saada. Yleisin tapa pelata dominoilla on lyödä niitä pelilaudalle vuoroissa niin, että samansuuruiset silmäluvut osuvat aina yhteen. Pelistä on kuitenkin olemassa runsaasti erilaisia variaatioita.

Alla olevasta linkistä pääset itse tutkimaan dominonappulasta tehtyä 3D-mallia!
https://sketchfab.com/3d-models/km-403353-dominonappula-domino-tile-5a8f...

RSS syöte