Krister Gråhn ja Jarno Vesala voittivat Turku Biennaalin yhteisellä teoksella

UUTINEN | julkaistu: 3.7.2015
Turku Biennaalin voittajat Jarno Vesala ja Krister Gråhn. Kuva Jari Nieminen.
Turku Biennaalin voittajat Jarno Vesala ja Krister Gråhn. Kuva Jari Nieminen.

Turku Biennaalin 2015 voittajat ovat Krister Gråhn (s. 1979) ja Jarno Vesala (s. 1977). Voittajat valitsi oslolaisen Astrup Fearnley -museon johtaja, islantilainen kuraattori Gunnar B. Kvaran. Taiteilijat palkitaan yhteensä 5 000 euron suuruisella rahapalkinnolla ja Turku Biennaali -mitaleilla.

Krister Gråhn ja Jarno Vesala osallistuvat Turku Biennaaliin yhteisellä teoksella. Työn alla on kahteen huoneeseen jakautuva tilateos, jossa näyttelytilojen rajat katoavat ja hämärtyvät. Installaatio koostuu rakennustelineistä ja -tarvikkeista, jotka valtaavat museon näyttelytilat, sekä videoprojisoinneista, jotka luovat näkymiä rakennustyöhön. Teoksessaan Gråhn ja Vesala muokkaavat museotilaa ja luovat näyttelytilaan toisen maailman, johon katsoja osallistuu. Kokemuksellinen teos kirjaimellisesti porautuu museotiloihin, joita on Gråhnin ja Vesalan käsittelyn jälkeen katsottava uusin silmin.

Krister Gråhn ja Jarno Vesala hakivat Turku Biennaaliin yhteisellä teoksella. Teos on molemmille ensimmäinen kokonaan yhdessä toisen taiteilijan kanssa suunniteltu ja toteutettu installaatio.

Gunnar B. Kvaranin perustelut valinnalleen:

Olen valinnut Turku Biennaalin 2015 voittajiksi Krister Gråhnin ja Jarno Vesalan teoksellaan Työn alla.

Teos on videoinstallaatio, joka ottaa lähtökohdakseen arkkitehtuurin. Väliaikainen rakenne, joka on tehty laudasta, rakennustelineistä ja rakennusmuovista toimii videoprojisoinnin ja elokuvan ympäristönä niitä tukien. Video kuvaa rakentamista tai korjaamista, ja projisoinnit luovat katsojalle aavemaisen illuusion työntekijöiden läsnäolosta.

Vaikka rakenne on suuri ja näyttävä, teos on itse asiassa hyvin hiljainen ja hienovarainen. Ei ole selvää, mistä tämä interventio museorakennukseen alkaa ja mihin se päättyy. Installaation tilassa katsoja on suora osallistuja tarinassa, joka kehittyy monella tasolla: niin rakenteessa kuin videoissa. Kun rakennusmuovin takaa näkyvät työntekijöiden varjot ovat ensin tehneet katsojaan fyysisen vaikutuksen, seuraavaksi voi nähdä lisää ihmisiä (ehkä työntekijöitä, ehkä ei), katossa ja lattiassa olevien reikien läpi. Nämä ihmiset näyttävät lepäävän tai odottavan. Mysteerin tunnelma on pysyvä, sillä katsoja saa vain vihjeitä asioista ja henkilöistä, jotka ovat teoksessa suoraan ja epäsuorasti läsnä.

Kaiken kaikkiaan tämän yhteistyössä syntynyt tilasidonnainen installaatio esittää vakuuttavan rakennelman, joka vaikuttaa tavalliselta, arkipäiväiseltä paikalta, mutta itse asiassa on monimuotoinen ja kekseliäs, kerronnallinen konstruktio. Yhdessä videoprojisointien kanssa se luo hienovaraisen, mutta voimakkaan kokemuksen, missä katsoja on aktiivinen osallistuja, kutsuttuna löytämään piilotettuja merkkejä omaperäisestä ja kiehtovasta tarinasta.

Krister Gråhn asuu ja työskentelee Mäntässä. Gråhn valmistui vuonna 2009 kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja on osallistunut sen jälkeen lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin. Gråhn toimii tällä hetkellä mm. Valtion taideteostoimikunnan jäsenenä ja taidelehti ½ -lehden toimituskunnan puheenjohtajana.

Jarno Vesala asuu ja työskentelee Nokialla. Vesala on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2004 ja sen jälkeen osallistunut useisiin näyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vuonna 2013 Vesala voitti Vuoden Nuori Taiteilija -palkinnon.

Turku Biennaali-palkintoa on jaettu säännöllisesti vuodesta 2003 lähtien. Turku Biennaalin yleisöllä on myös mahdollisuus äänestää suosikkiteostaan. Yleisöäänestys on käynnissä elokuun alkuun saakka ja voittaja julkistetaan Taiteiden yönä 13.8. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan 1 000 euron suuruisella palkinnolla.

Turku Biennaali 2015 jatkuu 30.8. saakka. Näyttelystä ja sen oheisohjelmasta lisää osoitteessa
www.turkubiennaali.fi ja twitterissä https://twitter.com/TurkuBiennial.

Lisätietoja:

Silja Lehtonen, amanuenssi
Aboa Vetus & Ars Nova
silja.lehtonen@aboavetusarsnova.fi
p. 0207 181 641

Raila Tapio, tiedottaja
Aboa Vetus & Ars Nova
raila.tapio@aboavetusarsnova.fi
p. 0207 181 639

Johanna Lehto-Vahtera, museonjohtaja
Aboa Vetus & Ars Nova
johanna.lehto-vahtera@aboavetusarsnova.fi
p. 0207 181 633

Krister Gråhn, taiteilija
krister@kristergrahn.com
p. 040-764 9847
http://www.kristergrahn.com/etusivu.html

Jarno Vesala, taiteilija
jarno.vesala@gmail.com
p. 044-508 4026
www.jarnovesala.com

Krister Gråhn ja Jarno Vesala: Työn alla, 2015, installaatio. Kuva Jari Nieminen.

RSS syöte