KOLUMNI: Museoiden euroviisut

UUTINEN | julkaistu: 25.2.2008

Eurooppalainen museojärjestö European Museum Forum (EMF) järjestää vuosittain näyttävän kilpailun maanosan museoiden välillä. Pääpalkinto on nimeltään European Museum of the Year Award, lisäksi jaetaan ns. Micheletti-palkinto teollisuusperintöä ansiokkaasti vaalivalle kohteelle, Euroopan Neuvoston palkinto sekä muutamia kunniamainintoja.

Tänä vuonna Emya-tapaaminen järjestettiin Lissabonissa. Kolmen päivän aikana kuunneltiin museoiden esittelyjä, esitelmiä, eurooppalaisen museofoorumin hankkeitten esittelyjä ja vierailtiin paikallisissa museoissa. Miltei kaikkien kilpailuun osallistuvien museoiden edustajat esittelivät keskeisiä ajatuksiaan täsmälleen kymmenen minuutin ajan, jonka heitä haastatteli joku kilpailun juryn jäsenistä. Persoonallisissa esittelyissä nähtiin ja kuultiin eri maiden kulttuuriperintövivahteita ja tapoja esitellä tärkeimmiksi kokemiaan asioita erilaisin tyylilajein ja varustein. Jokainen toi mukanaan myös esineen omasta museostaan - kaikenlaista turkkilaisista morsiamen myötäjäisistä tanskalaiseen olueen saakka. Haastattelut toivat esiin todella kiinnostavan läpileikkauksen eurooppalaiseen museotoimintaan korostaen erityisesti museotyön käytännöllistä puolta, joka yhtä lailla koskeekin aivan kaiken kokoisia museoita.

Museot kilpailevat Emya-palkinnosta kahdessa sarjassa; uudet museot ja uudistuneet museot. Aboa Vetus & Ars Nova on mukana ensi vuoden kilpailussa perusnäyttelynsä osalta uudistuneena kohteena, joka kertoo keskiajasta ja tutustuttaa nykytaiteeseen eloisasti ja monipuolisesti ja saa mukaansa kaiken ikäiset ihmiset ja joka on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten museoiden joukossa yhdentoista toimintavuotensa aikana. Vuonna 1997 museomme palkittiin Emya-gaalassa kunniamaininnalla. Ensi toukokuussa vuoden kestävä? Emya-kilpailuprosessi huipentuu Espanjan Aligantessa. Suomesta mukana ovat myös Hämeenlinnan taidemuseo ja Mediamuseo Rupriikki Tampereelta. Jos "museoeuroviisuissa" olisi puhelinäänestys, saattaisi Suomi pärjätä hyvinkin, onhan meillä museo jokaista 5 000 asukasta kohden, enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

P.s. 2006 Emya pääpalkinnon voitti CosmoCaixa, barcelonalainen tiedemuseo, joka on toiminut 24 vuotta ja uusiutunut 2004. Museon perusnäyttelyn kerronta etenee kertakaikkisesti alkuräjähdyksestä nykypäivään ja sisältää mm. palasen Amazonin sademetsää...

11.8.2006 Johanna Lehto-Vahtera

RSS syöte