KOLUMNI: Luutarha esittelee eläimen ja ihmisen yhteiseloa

UUTINEN | julkaistu: 17.10.2016

Luutarha on näyttely eläimistä, jotka asuivat ja elivät Turussa keskiajalla ja sen jälkeen. Yhtä lailla näyttely kertoo ihmisestä, jonka toiminnan myötä eläimet kaupunkiin tulivat.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon keskiaikaisesta kellarista vuonna 1994 löytyneen kissan kallo. Kuva: Aboa Vetus & Ars Nova/ Jari Nieminen.Lehmät, vuohet ja kanat olivat tuotantoeläimiä, joista ihminen hyötyi ja joita hän halusi pitää luonaan ja kasvattaa saadakseen jotain: maitoa, villaa, nahkaa, munia tai lihaa. Yhtä lailla myös eläinten sarvet, suolet ja karvat käytettiin hyväksi tarvekaluissa. Oravat, jänikset, majavat ja kalat tuotiin kaupunkiin riistana. Ne oli metsästetty tai pyydetty ja kannettiin kaupungin taloihin nahkoina tai lihana. Kutsumattomia vieraita olivat muun muassa rotat, hiiret, käärmeet ja erilaiset linnut, jotka menivät ja tulivat halunsa mukaan. Ne hyötyivät ihmisestä ja löysivät ravintonsa tunkioilta ja ruokavarastoista. Vielä pienempiä vierailijoita olivat kirput, luteet ja erilaiset loiset, jotka pitivät majaansa turkulaisten vaatteissa, ihossa tai suolistossa.

Näyttelyssä voi vierailla kuin eläintarhassa ikään ja kohdata kissan tai hylkeen silmästä silmään. Katseiden vaihdon tekee mahdolliseksi luonnolliseen kokoon piirretyt eläinten kuvat, joissa kettu tarkkailee kävijää tai ukkoteeri mahtailee soitimella. Lehmä saattaa näyttää nykykatsojan silmään varsin pieneltä ja lyhytjalkaiselta, sillä se on piirretty keskiaikaisten mittojen mukaan. Lehmän keskimääräinen säkäkorkeus oli vain vähän yli metrin.

Tarha on toki myös luinen. Eläimistä esitellään se, minkä arkeologi on kaivanut esiin – joistakin lajeista museon alueelta on löytynyt kokonaisia luurankoja, toisista vain yksi tai kaksi luuta.

Eläinten jäänteet kantavat mukanaan paljon tietoa. Niistä pystyy tulkitsemaan muun muassa eläimen koon, iän ja mahdollisesti myös sukupuolen. Luutarha luo katseen eläinten historiaan ja pinnan alle.

Kirjoittaja Ulla Clerc on Aboa Vetuksen näyttelyamanuenssi, joka on vastannut Luutarha-näyttelyn pohjatyöstä ja suunnittelusta, ja on nyt tehtävästään vapaalla elokuulle 2017 saakka.

Avaamme 28.10.2016 Aboa Vetus & Ars Novassa uuden arkeologisen näyttelyn, Luutarhan, joka kertoo turkulaisten eläinten kiinnostavasta historiasta. Näyttely on museon omaa tuotantoa, ja täydentää perusnäyttelyä.

RSS syöte