KOLUMNI: Korun näkijät – korun tekijät

UUTINEN | julkaistu: 25.2.2008

Kalevala Koru on kaikille tuttu ja moni meistä liittää sen mielessään historiaan - positiivisella tavalla. Korin näkijät - korun tekijät -näyttelyn eräs pääotsikko kertoo: "Alussa oli Elsa". Kalevala Korun perustajana pidetään kirjailija Elsa Heporautaa. Elsa Hästesko ja hänen puolisonsa F.A Hästesko olivat aikansa kulttuurivaikuttajia 1900-luvun alusta lähtien. Tuohon aikaan humanistisen alan tiedemiehet - kuten kielitieteilijä ja kansanrunouden tutkija F.A Hästesko - olivat usein mukana monissa kansanvalistushenkisissä pyrinnöissä: nuorisoseuraliikkeessä, raittiusliikkeessä, kansanperinteen keruutyössä, koululaitoksen kehittämisessä. Siinä kaikessa, joka edisti isänmaallista kansallistunnetta, jolla pyrittiin terävöittämään käsitystä Suomen menneisyydestä.

Tähän samaan, perinteestä, menneisyydestä ja kansallisromantiikasta ammentavaan ilmiöön kuuluu myös museoiden historia. Esineitä ja ilmiöitä kerättiin ja tallennettiin tutkimuksen ja kansallisuuden tarpeisiin erityisesti 1870-luvulta lähtien.

Vuonna 1935 vietettiin satavuotiaan Kalevalan riemuvuotta, johon kuului paljon tapahtumia. Samana vuonna Hästeskot suomensivat nimensä Heporaudaksi. Elsa Heporauta perusti Kalevalaisen Naisen Muistomerkkitoimikunnan. Kansalliseepoksena Kalevala oli Heporaudalle suuri innoittaja, jonka hän myös tunsi hyvin. Sekä Elsa että hänen miehensä julkaisivat useita Kalevalaa käsitteleviä kirjoja. Vuonna 1937 jolloin Kalevala Koru sai alkunsa, Elsa Heporauta teki jotakin ainutlaatuista. Hän ajatteli hyvin modernilla tavalla ja halusi teettää koruja museokokoelmien esineiden muotoja toistaen. Hän halusi symbolin, josta tunnistaa kenen tahansa suomalaisnaisen Kalevalaiseksi naiseksi. Tuohon aikaan Suomessa oli viitisenkymmentä museota, mutta museokauppoja tai nykyään haluttuja aidoista kokoelmista kumpuavia ns. museokaupan tuotteita ei kukaan ollut vielä keksinyt. Kalevala Korusta tuli brändi, jota muut menneisyyttä kuvaavat korut edelleen vain jäljittelevät. Kalevala Korun juuret ovat museossa, mutta elävät raikkaissa nykyajan tuulissa.

Kalevala Korun 70-vuotisjuhlanäyttelykiertue on saapunut Turkuun. Näyttely Korun näkijät - korun tekijät jatkuu Aboa Vetus & Ars Novassa 25.3.2007 saakka.

Johanna Lehto-Vahtera 15.1.2007

RSS syöte