KOLUMNI: Ajankohtainen arkeologia

UUTINEN | julkaistu: 12.12.2018

Vuosi 2018 on ollut Aboa Vetus & Ars Novassa arkeologisesti vilkas. Onnistuneiden kaivaustutkimusten lisäksi museossa on käynnistetty arkeologian vapaaehtoistoiminta ja luentoyhteistyö Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa sekä aloitettu koko museon arkeologisen näkökulman uudistaminen. Samaan aikaan muualla Turussa on toteutettu laajoja arkeologisia kaivauksia ja tieteenala tuntuu olevan enemmän esillä myös valtakunnallisessa mediassa. Menneisyydestä ammentava arkeologia on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Aboa Vetus & Ars Nova on ainoa suomalainen arkeologinen museo, jossa pääsee in situ kävelemään maasta esiin kaivettujen rakenteiden päällä ja lomassa. Jo kaksi vuosikymmentä avoinna ollut museo ei ole menettänyt vetovoimaansa; yhä uudet kävijät kokevat WAU!-elämyksiä astuessaan maan alle ensimmäistä kertaa. Kokeneet kävijät tuntevat paikan jo niin omakseen, että haluavat olla mukana tutkimuksessa ja näyttelykerronnan kehittämisessä. Olemme museolla niin iloisia kun olemme löytämässä uusia tapoja tehdä yhteistyötä yleisön kanssa.

Arkeologisten kaivausten jatkaminen vuosittain museon pihamaalla johtaa paitsi esinekokoelmien ja tiedon karttumiseen myös Aboa Vetus & Ars Novan arkeologisen merkityksellisyyden kasvuun. Vuosi vuodelta opimme lisää tästä paikasta, jolla museo sijaitsee. Sen monisatavuotisella historialla on vielä varmasti useampikin tarina kerrottavanaan. Moniääninen museo kertoo ja tulkitsee näitä tarinoita paitsi meidän henkilökunnan jäsenten, myös yleisön avulla.

Vuonna 2019 museo jatkaa arkeologisen näkökulman uudistamista järjestämällä yleisöraateja, joissa kehitetään museon näyttelyitä ja arkeologista toimintaa yhdessä yleisön kanssa. Maaliskuussa pidämme yleisötyöpajoja, joissa kokeilemme yhteisöllistä kokoelmatiedon tuottamista Wiki-alustoilla. Toukokuussa museo muuntautuu lukiolaisten arkeologisen ilmiöviikon tapahtumapaikaksi. Kesällä arkeologinen kaivaus museon sisäpihalla jatkuu ja yleisö pääsee osallistumaan siihen seuraamalla kuopan reunalta tai tarttumalla itse lapion varteen.

Kiitos tästä vuodesta ja iloista vuodenvaihdetta kaikille arkeologian ystäville!

Janna Jokela
museolehtori ja arkeologi
Aboa Vetus & Ars Nova

Vapaaehtoisia arkeologisella kaivauksella
Vapaaehtoisia museon arkeologisella kaivauksella kesällä 2018. Kuva Karoliina Lomarainen / Aboa Vetus & Ars Nova
Yleisöraatilaisia näyttelyssä
Yleisötyöpajoissa arvioidaan ja kehitetään museon näyttelytoimintaa. Kuva Karoliina Lomarainen / Aboa Vetus & Ars Nova

RSS syöte