Kirjain kerrallaan – Lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -artikkelikokoelma julkistetaan Turun Kirjamessuilla

UUTINEN | julkaistu: 30.9.2015
Riikka Soinisen piirroskuvitukset syventävät artikkelikokoelman tekstejä.
Riikka Soinisen piirroskuvitukset syventävät artikkelikokoelman tekstejä.

Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon julkaisema Kirjain kerrallaan – Lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -artikkelikokoelma esittelee näkökulmia kirjallistumisen historiaan usean vuosisadan ajalta. Teos julkaistaan Turun Historiallinen Arkisto -sarjassa ja se pohjautuu Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 2013–2015 esillä olleeseen, suomalaisen kirjallisen kulttuurin syntyä ja kehitystä käsitelleeseen näyttelyyn.

Artikkelikokoelma julkistetaan Turun Kirjamessuilla perjantaina 2.10.2015 klo 11.30 Turun Historiallisen Yhdistyksen messuosastolla a26 Messukeskuksen A-hallissa.

Ennen julkistamistilaisuutta klo 10.40–11.10 Messukeskuksen B-hallin Kuisti-lavalla kuullaan paneelikeskustelu, jossa tuoreen kirjan teemoja ovat pohtimassa tietokirjailija Ilari Aalto, Turun Historiallisen Yhdistyksen julkaisutoimikunnan puheenjohtaja Louis Clerc, arkeologi Janne Harjula ja museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera. Keskustelua johtaa kirjan toimittaja, amanuenssi Ulla Clerc.

Kirjoittamisen ja lukemisen historia avautuu syksyn uutuuskirjassa

Kirjallistumisella tarkoitetaan kehitystä, jossa kirjallinen kulttuuri saavutti keskiajalta lähtien ensin Suomen sivistyneistön, ja sen jälkeen vähitellen eri kansanosat. Uudessa julkaisussa kerrotaan muun muassa, mitä reittejä pitkin uudet vaikutteet tulivat Suomeen, minkälaisia kirjoitusvälineitä keskiajalta on säilynyt ja mistä vuosisatoja käytössä olleet puumerkit viestivät. Kirjallistumisen historia on yhtä lailla musteella kirjoittamisen, muistiinpanojen, reunamerkintöjen kuin lukemaan opettelunkin historiaa.

Esineet ovat kirjallistumista koskevan tutkimuksen keskeinen lähdeaineisto. Teema onkin samaan aikaan aineellinen ja aineeton, mikä ilmenee julkaisun artikkeleissa. Julkaisu tarjoaa monitieteisen näkymän kirjallistumisen historiaan yhdistäen arkeologiaa, kansatiedettä, kielentutkimusta, kulttuuri- ja kirjahistoriaa. Artikkelikokoelma laventaa näkemystämme kirjallistumisesta.

Eri alojen asiantuntijat muodostavat moniäänisen kirjoittajakaartin

Kirjan pääartikkelit ovat historiallisen arkeologian dosentti Janne Harjulan, Suomen kielen professori Kaisa Häkkisen, kansatieteen dosentti Teppo Korhosen ja kirjahistorian professori Tuija Laineen käsialaa.

Artikkeleiden lomaan sijoitetut tietoiskut tarjoavat näkymiä niin keskiaikaisten koulupoikien kinasteluun, riimukalentereiden eri käyttötapoihin kuin tiiliin tehtyihin merkintöihinkin. Tietoiskujen kirjottajat ovat Ilari Aalto, Ulla Clerc, Petteri Järvi, Maria Kallio, Mikko Kauko, Johanna Lehto-Vahtera ja Kirsi Salonen. Riikka Soinisen toteuttama piirroskuvitus syventää monialaisia tekstejä.

Julkaisua myydään Turun Kirjamessuilla 2.–4.10. Turun Historiallisen Yhdistyksen messuosastolla. Sen voi hankkia myös Aboa Vetus & Ars Novan museokaupasta tai tilata Turun Historiallisen Yhdistyksen kautta.

Kirjain kerrallaan -julkaisu kertoo moniäänisesti lukemisen ja kirjoittamisen historiasta.

RSS syöte