Kesällä 2012 Aboa Vetuksessa kaivetaan esiin uusia salaisuuksia

UUTINEN | julkaistu: 3.5.2012

Tänä kesänä Turussa jatketaan arkeologisia kaivauksia Aboa Vetus & Ars Nova -museon alueella. Kaivauskohde on maanalaisessa Aboa Vetuksessa sijaitseva niin kutsuttu suuri kivitalo. Suurikokoisesta keskiaikaisesta rakennuksesta on jäljellä kahden kellarin muodostama pohjakerros, joka on kaivettu esiin vuonna 1994. Tuolloin kellarin toinen puoli jätettiin tyhjentämättä, odottamaan uusia tutkimuksia. Tänä kesänä kellari on tarkoitus kaivaa esiin täyttömaan alta.

Kellariin liittyy monia kysymyksiä, joihin tulevat kaivaukset toivottavasti tuovat vastauksia. Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu selville, että talo on rakennettu aivan 1400-luvun alussa. Sen asukkaista ennen 1500-luvun loppua ei ole säilynyt minkäänlaista tietoa. Talo on kuitenkin ollut poikkeuksellisen suuri keskiaikaiseksi kaupunkitaloksi – sen pinta-ala on ollut 150 neliömetriä. Talo on purettu viimeistään 1650-luvulla kun kaupunkikuvaa on avarrettu ja paikalle on rakennettu Vähätori-niminen aukio. Kaivausten tavoitteena on saada lisätietoa kellaritilan rakenteista ja rakennusvaiheista. Missä käytössä kellari on ollut? Milloin portaat ja oviaukko Luostarin jokikadulle sekä kellarin jakanut väliseinä on rakennettu? Koska jykevä rakennus on purettu?

Täyttömaassa voi odottaa yllätyksiä

Kellari on täytetty maalla ennen kuin sen päälle on voitu rakentaa aukio, joten täyttömaasta on odotettavissa ainakin 1600-luvun löytöjä. Mahdollista on, että sekaan on päätynyt vanhempaakin esineistöä: luita, käyttötavaroita, hukattuja ja poisheitettyjä esineitä – sitä mistä museon näyttely tälläkin hetkellä koostuu. Yksi kysymys onkin, ovatko löydöt samanlaisia kuin ympäröivistä kellareista tehdyt. Erilainen aines saattaa paljastaa täytön tapahtuneen eri aikaan tai maan olevan peräisin toisesta paikasta. Maasta voi paljastua mitä vain; saman talon kellarista on peräisin esimerkiksi pitkään näyttelyn osana ollut kissan luuranko.

Kaivaukset osana museon yleisötoimintaa

Arkeologisia kaivauksia tehdään museossa yleisön nähtävillä, joten kävijät pääsevät museossa vieraillessaan tutustumaan arkeologin työhön ja menetelmiin. Kaivausten edetessä niiden tuloksia ja löytöjä esitellään museotiloissa sekä museon verkkosivuilla.

Kesän kaivauskohde toimii osana Tiedon taustalla -näyttelyä, joka kertoo museoalueen arkeologisesta tutkimushistoriasta. Näyttelystä löytyy mm. arkeologin päiväkirja, johon kaivauksella työskentelevä arkeologi, opiskelija Ilari Aalto kirjoittaa ajankohtaisista havainnoistaan museokävijöiden luettavaksi.

Kesän aikana järjestetään myös kaksi erikoiskierrosta arkeologisille kaivauksille: ke 13.6. klo 17.30 ja ke 29.8. klo 17.30.

RSS syöte