ETSINTÄKUULUTUS: Tiedätkö jotakin tästä arkusta?

UUTINEN | julkaistu: 10.9.2018

Aboa Vetus & Ars Nova -museo etsii muistoja ja tietoa alla olevissa kuvissa näkyvästä arkusta. 90 vuotta vanha Turku-aiheinen arkku on kuulunut Rettigin palatsin alkuperäiseen sisustukseen. Arkun vaiheista palatsin tyhjentämisen jälkeen ei ole tietoa – ehkä se on päätynyt jonkun yksityiskokoelmaan? Museo ottaa innolla vastaan vinkit ja havainnot, jotka voisivat johtaa tämän ainutlaatuisen esineen jäljille!

Palatsin sisustukseen suunniteltu arkku kertoo palatsin rakennuttajan Hans von Rettigin siteestä kotikaupunkiinsa Turkuun.  Arkun kanteen oli toteutettu maisema Aurajokirannasta. Maiseman kumpaakin laitaa rajaavat historialliset monumentit: tuomiokirkko ja Turun linna. Niiden välissä on muita yhä tunnistettavissa olevia rakennuksia ja keskellä vasta valmistunut Rettigin palatsi. Joessa palatsin edustalla näkyy Hans von Rettigin omistama huvijahti Seagull II.

Kuva-aiheen piirsi Gunnar Clemént ja intarsiakoristelun tekivät N. Bomanin huonekalutehtaan mestarit. Arkun kanteen on käytetty kymmeniä ellei satoja puulajeja. N. Bomanin huonekalutehdas sitteli arkun Barcelonan maailmannäyttelyssä vuonna 1929.

Museota kiinnostaa arkun nykyisen olinpaikan lisäksi myös siihen liittyvät muistot ja tarinat! Ota yhteyttä amanuenssi Ulla Clerciin ulla.clerc@aboavetusarsnova.fi tai p. 0207 181 643.

Aboa Vetus & Ars Novassa avautuu lokakuussa kulttuurihistoriallinen näyttely Rettigin palatsi 90 vuotta. Juhlanäyttely kertoo rakennuksen arkkitehtuurista ja alkuperäisestä sisustuksesta. Se vaeltaa runsaan kuvamateriaaliin avulla halki palatsin huoneiden ja vuosikymmenten. Nykyään rakennuksessa toimii Aboa Vetus & Ars Nova -museo. Lisätietoa näyttelystä.

Arkun kanteen on kuvattuna Aurajokimaisema.
Arkun kannen upea intarsiakoristelu kuvaa Aurajokirantaa. Kuva: Kansallisarkisto.
Arkku edestä päin kuvattuna.
Arkku on kuulunut Rettigin palatsin alkuperäiseen sisustukseen. Kuva: Kansallisarkisto.

RSS syöte