Edit history -hankkeessa tallennetaan tietoa Wikidataan yhdessä yleisön kanssa

UUTINEN | julkaistu: 24.1.2019

Museoissa on valtavasti tietoa. Eikö olisikin hauskaa, jos kuka tahansa voisi vapaasti tarkastella ja järjestellä sitä? Löytää hetkessä vastaukset täsmällisiin kysymyksiin? Aboa Vetus & Ars Nova ja Suomen pelimuseo antavat siihen nyt mahdollisuuden; viemme kokoelmistamme tietoa Wikidataan, ja rikastamme sitä yhdessä yleisön kanssa kahdessa työpajassa maaliskuussa 2019.

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologisessa kokoelmassa on museon tontin alueen kaivauksista eri aikoina talteen otettuja arkeologisia esinelöytöjä. Suomen pelimuseo puolestaan tallentaa suomalaista pelikulttuuria digitaalisista peleistä lauta- ja roolipeleihin.

Edit history -työpajoja järjestetään maaliskuussa kaksi:

  • 2.3. Klo 11–18, Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Itäinen rantakatu 4-6, Turku. Työskentelyä arkeologisen aineiston parissa.
  • 23.3.Klo 11–18, Pelimuseo, Tampereen museoiden kokoelmakeskus, Tampere. Työskentelyä pelien parissa.

Huomioi, että tarvitset oman tietokoneen työpajoja varten. Tarkemmat käytännön ohjeet päivän kulusta saat ilmoittauduttuasi.

Mutta mikä on Wikidata?

Jos Wikipedia on keitto, Wikidata on keiton ainekset. Wikipedia-artikkeli on yleensä asiantunteva esitys aiheestaan, mutta pitkästä tekstistä on toisinaan vaikea löytää vastausta tarkkaan kysymykseen. Eikä kirjoittaja välttämättä huomioinut asiaa lainkaan! Apuun tulee Wikidata.

Tieto on esitetty simppelissä muodossa: on kohteita (Helsinki), niillä on ominaisuuksia (asukasluku), ja ominaisuuksilla arvoja (645 482). Nämä tiedon esitykset linkittyvät toisiinsa, mikä mahdollistaa näppärät kyselyt – ja tarkat vastaukset. Kyse on ennen kaikkea rajaamisesta. Tekstimassasta vastauksen löytääkseen pitää lukea myös paljon epäolennaista. Wikidatassa se onnistuu napin painalluksella. Ja mikä parasta, Wikidata on kaikkien vapaasti käytettävissä!

Kuulostaako jännittävältä? Hieman epäselvältä? Ei hätää! Edit history -työpajat on tarkoitettu täysin ummikoille. Tule oppimaan, miten Wikidataa käytetään. Samalla pääset tutustumaan museoiden monipuolisiin aineistoihin ja näyttelyseinien takaiseen maailmaan.

Päivän aikana opit

  • käyttämään avointa tietokantaa, jossa on yli 50 miljoonaa kohdetta, ja lisäämään sinne itse tietoja!
  • lisäämään valokuvia Wikipediaan, Suomen 5. suosituimmalle sivustolle.
  • kuinka maailman suosituin tietosanakirja toimii.
Ilmoittautuminen

Voit osallistua molempiin tai jompaankumpaan työpajaan. Ilmoittaudu sähköpostitse:

2.3. klo 11–18 työpaja Turussa: Janna Jokela janna.jokela@aboavetusarsnova.fi

23.3. klo 11–18 työpaja Tampereella: Outi Penninkangas outi.penninkangas@tampere.fi

RSS syöte