Arkeologin löytö kertoo 1900-luvun alun terveystrendistä

UUTINEN | julkaistu: 1.7.2016

Aboa Vetus & Ars Nova -museo tekee tänä kesänä arkeologista valvontaa toimistorakennuksensa Konsulinnan kellarissa. Valvonnan yhteydessä on käyty läpi museon kellarin irtaimistoa, joka koostuu Konsulinnan käytön aikana kellariin jääneistä tavaroista. Uusin löytö on korillinen 1920- tai 1930-luvun lasipulloja, jotka ovat sisältäneet luontaisesti radioaktiivista vettä ruotsalaisesta Porlan lähteestä.

Radioaktiivinen radium 1900-luvun alun ihmelääkkeenä

Radioaktiivisten tuotteiden käyttö oli yleistä 1900-luvun alkupuoliskolla. Radioaktiivisen radiumin uskottiin edistävän terveyttä, ja sitä lisättiinkin muun muassa hammastahnaan, kylpysuolaan, leipään ja kauneudenhoitotuotteisiin. Paradoksaalisesti syöpää aiheuttavalla radiumilla pystyttiin onnistuneesti tuhoamaan myös syöpäsoluja.

Radioaktiivisen veden käyttö terveystuotteena juontaa juurensa terveyskylpyläkulttuuriin, joka alkoi 1700-luvulla ja voimistui 1800-luvulla. 1900-luvun alussa joissain terveyslähteissä havaittiin pitoisuuksia radioaktiivisuudesta, mikä nähtiin selittävänä tekijänä uskomukselle terveyslähteiden parantavasta vaikutuksesta.

Konsulinnan alta löytyneet pullot ovat ruotsalaista tuontitavaraa 1920- tai 1930-luvulta, vaikka luontaisesti radioaktiivista vettä pullotettiin myös Suomessa ainakin Nokian Velhonlähteestä 1930-luvulla. Radioaktiivista vettä voitiin tuottaa myös keinotekoisesti preparaatin avulla. Näin vedestä voitiin haluttaessa tehdä voimakkaasti radioaktiivista tehokkaampien hoitokuurien aikaansaamiseksi.

Arkeologin löytöjä esitellään kesän kuluessa

Yksi radioaktiivista vettä sisältänyt pullo on nyt yleisön nähtävillä Aboa Vetus & Ars Nova -museon aulassa, jossa esitellään kesän ajan kaivaukselta tehtyjä löytöjä.  Arkeologin löytö -pienoisnäyttelysarjan aloitti täyttömaakerroksen pinnalta löytynyt Rettigin tupakkatehtaan Time-merkkinen henkilökunnalle valmistettu savukeaski 1960-luvulta.

Tontin historia ulottuu satojen vuosien taakse

Kaivausalueen historia ulottuu pitkälle. Alueella nyt sijaitseva toimistorakennus Konsulinna on valmistunut 1820- ja 30-lukujen taitteessa. Rettigin suvulle rakennus kuului vuodesta 1848 1980-luvulle asti.  Ennen Konsulinnaa alueella on kuitenkin asuttu todennäköisesti jo 1300-luvulla, mutta ensimmäiset asiakirjamaininnat tontin asukkaista ovat vasta 1600-luvun alusta.

Radioaktiivinen vesi ruotsalaisesta Porlan lähteestä oli 1900-luvun alun terveystuote. Kuva: Kim Krappala / Aboa Vetus & Ars Nova
Radioaktiivinen vesi ruotsalaisesta Porlan lähteestä oli 1900-luvun alun terveystuote. Kuva: Kim Krappala / Aboa Vetus & Ars Nova

RSS syöte