Arkeologin löytö: Barokkikaakeliuunin palasia 1600-luvulta

UUTINEN | julkaistu: 24.11.2016
Arkeologisessa valvonnassa löytyneet kaakelit ovat esillä museon aulassa.
Arkeologisessa valvonnassa löytyneet kaakelit ovat esillä museon aulassa.

Aboa Vetus & Ars Nova on suorittanut kesän aikana arkeologisia kaivaus- ja valvontatöitä toimistorakennuksensa Konsulinnan kellarissa, joka sijaitsee samalla tontilla museon kanssa. Paikalla on todennäköisesti ollut asutusta jo 1300-luvulta lähtien.

Kaakeliuunit tulivat Turkuun keskiajalla hansakauppiaiden ja saksalaisen kulttuurin myötä. Niiden määrä yleistyi kaupungissa kuitenkin vasta 1600-luvulla. Museon toimistorakennuksen kellarista löytyi arkeologisessa valvonnassa 1700-luvulle ajoittuvan katukiveyksen alta kaakeliuunin palasia. Saksalaiset valtaporvarit asuttivat näitä kadunviereisiä tontteja ja heidän kivitalojen lämmitysmuotona on todennäköisesti ollut kaakeliuuni. Esiin kaivetun uunin mahdollinen tuhoutumisajankohta voi olla yksi 1600-luvun loppupuolen monista kaupunkipaloista.

Barokkikaakeleita valmistettiin 1600-luvulla. Barokkikaakeleissa koristeet olivat usein eläin- ja kasviaiheisia, ja ne saivat vaikutteita Kaukoidästä tuoduista taidekäsityön tuotteista, erityisesti tekstiilitaiteesta. Koira-aiheinen kaakeli on eri uunista kuin vitriinissä nähtävät simpukka- ja kasvikuvioiset kaakelit. Koiria kuvattiin usein 1600-luvun metsästysaiheisissa kaakeleissa. Kauniista ulkomuodostaan huolimatta barokkiajan uuni oli varsinainen energiasyöppö – jopa 80 % prosenttia lämmitysenergiasta meni harakoille.

RSS syöte