Vuoden nuori taiteilija Jarno Vesala

Ars Nova
13.9.−3.11.2013
Jarno Vesala: Sininen uni, 2008. Installaatio.
Jarno Vesala: Sininen uni, 2008. Installaatio.

Jarno Vesalan installaatiot yllättävät, herkistävät ja säikäyttävät

Vuoden nuori taiteilija 2013 on Jarno Vesala (s. 1977 Raumalla). Aboa Vetus & Ars Novassa nähdään 13.9. alkaen hänen palkintonäyttelynsä, joka saavutti kesällä suuren suosion Tampereen taidemuseossa. Vesala rakentaa Ars Novaan poikkeuksellisen voimakkaita tunnelmia, jotka vaihtelevat haikean surumielisestä uhkaavaan ja kauhua herättävään. Näyttelyyn valitut kymmenen teosta tekevät näyttelysaleista moniaistisen näyttämön hämmentäville, yllättäville ja tunteisiin vetoaville tilanteille.

Näyttely koostuu installaatioista, joissa yhdistyvät kuvanveisto, tilataide, videotaide ja äänitaide. Useissa teoksissa on keskiössä taidokkaasti tehty, luonnollisen kokoinen ihmishahmo: ikkunan takana seisova tyttö, nurkassa nyyhkyttävä mies tai ruokapöydän ääreen lysähtänyt nainen. Näistä hahmoista huokuu yksinäisyys ja melankolia, joita korostavat niiden inhimillisyys ja hätkähdyttävä realistisuus. Hahmoja erehtyy helposti luulemaan oikeiksi ihmisiksi, joita haluaisi auttaa tai lohduttaa.

Näyttelyssä on myös teoksia, joiden tapahtumat aktivoituvat katsojan läsnäolosta. Katsojan liike tai varjo on yhtäkkiä osa teosta ja ohjaa tapahtumien kulkua. Interaktiiviset teokset tuovat näyttelyyn odottamattomia asioita ja voimistavat sen usein aavemaista tunnelmaa. Esimerkiksi teoksessa Hän nukkui meidän välissämme katsoja odottaa näkevänsä edessään olevassa nojatuolissa pienen lapsen, mutta kokee yllätyksen astuessaan lähemmäs.

Installaatioiden tunnelmat imaisevat mukaansa, mutta lopulta katsojalle jää ainoastaan tarkkailijan rooli. Ulkopuolisuuden tunne onkin yksi taiteilijan käsittelemistä teemoista. Teosten hahmot, olivat ne sitten veistoksia tai videokuvaa, ovat itseensä käpertyneitä ja kuuluvat toiseen maailmaan.

Jarno Vesala valmistui kuvataiteilijaksi 2004 Tampereen Ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmasta. Hän asuu ja työskentelee Nokialla.

Tampereen taidemuseo on palkinnut Vuoden nuoren taiteilijan vuodesta 1984 lähtien. Palkintoon kuuluu stipendi, laaja näyttely Tampereen taidemuseossa sekä näyttelyjulkaisu. Palkintonäyttely nähdään nyt ensimmäistä kertaa myös Turussa Tampereen taidemuseon ja Aboa Vetus & Ars Novan yhteistyön myötä.

Näyttelyjulkaisuun on koottu Vesalan teoksista innoituksensa saaneita kirjallisia teoksia. Kirjaan pyydettiin tekstejä kahdeksalta kirjailijalta, joista kukin valitsi eri teoksen oman kirjoituksensa lähtökohdaksi.

Jarno Vesala: Medusa, 2008. Video- ja ääni-installaatio. Esiintyjä Tuisku Takalo.
Jarno Vesala: Keitto ja nainen, 2012. Video ja veistosinstallaatio.
Jarno Vesala: Ikkunan takana sataa, 2013. Veistosinstallaatio.
Jarno Vesala: Ikkunan takana sataa, 2013. Veistosinstallaatio
Jarno Vesala: Hän nukkui meidän välissämme, 2012. Interaktiivinen video- ja esineinstallaatio. Kuvaus, ohjaus ja ohjelmointi: Jarno Vesala. Esiintyjänä Rimma Vesala.
Jarno Vesala: Ennen aamupalaa, 2013. Interaktiivinen videoinstallaatio.
Jarno Vesala: Sininen uni, 2008. Ääni- ja veistosinstallaatio.