Vuoden nuori taiteilija 2019 – Nastja Säde Rönkkö: for your charred bones and restless soul

Ars Nova
13.9.−3.11.2019

Nastja Säde Rönkkö yhdistää installaatiomuodossa esitettäviin videoteoksiinsa piirustuksia, maalauksia, valokuvia ja esineitä. Kaikki näyttelyn teokset ovat valmistuneet tänä vuonna. Useimpien teosten alkupisteenä ovat taiteilijan kirjoittamat tekstit, joiden ympärille installaatioiden kuva- ja äänimaailmat rakentuvat.

Taiteilija on itse läsnä useissa videoissa. Teoksissa liikutaan erilaisissa maisemissa nykyhetken ja tulevaisuuden välillä. Runomuotoon kirjoitetut tekstit välittävät vahvoja tunnelmia. Käsillä olevan ilmastokriisin ja siihen liittyvät pelon ja voimattomuuden tunteet voi havaita taustalla häilyvänä uhkana. Nastja Säde Rönkkö ei kuitenkaan suoraan osoittele aikamme uhkakuvia. Ne välittyvät teosten haikeudesta ja hauraudesta – ja lohdullisesti myös toisinaan esiin pilkahtavasta toivosta.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on järjestyksessä 35. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa. Rönkkö valmistui kuvataiteen maisteriksi (MFA) arvostetusta Slade School of Fine Art -taidekoulusta 2011. Hän on opiskellut Lontoossa myös Central Saint Martins College of Art and Design -taidekoulussa (2008, BA, Hons) ja suorittanut opintoja University of East London -yliopistossa (2005, Certificate of Higher Education, Fine Art) sekä Moskovan akateemisessa Surikov-taideinstituutissa (Foundation diploma 2004).

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa.

Nastja Säde Rönkkö: stillkuva videosta Milk & Decay, 2019. HD video, 18 min