Vuoden nuori taiteilija 2018: J. A. Juvani

Ars Nova
14.9.−2.12.2018

Vuoden nuori taiteilija J. A. Juvani tuo ONE MAN SHOW -näyttelyynsä uusia teoksia, joista suurin osa on valmistunut vuoden 2018 aikana. Näyttely on osa trilogiaa, jonka ensimmäinen osa WITH ALL MY LOVE nähtiin kesällä Tampereen taidemuseossa.

Miten elämästä selviää, jos ei kasva pojasta mieheksi niin, että sopisi valkoisen heteromiehen muottiin? J. A. Juvanin näyttely ONE MAN SHOW tarkastelee miehen mallia 2000-luvulla. Hän pyrkii näyttelyn teoksissa kyseenalaistamaan, rikkomaan ja muuttamaan näkemystä maskuliinisuudesta. Hänen työkalujaan ovat drag- ja queer-estetiikka, huumori ja feminismi.

Näyttely sisältää valokuvateoksia, videoita, ääniteoksia ja installaatioita. J. A. Juvani on teoksissaan usein itse mallina ja hänen poseerauksensa ovat kuin pieniä, huolellisesti valmisteltuja performansseja. Teokset peilaavat taiteilijan omia kokemuksia siitä, kun annettuun sukupuolirooliin ei sopeudukaan.

J. A. Juvani ei epäröi ylittää totuttuja rajoja käsitellessään erilaisia tabuja. Hän laittaa teoksissaan itsensä ja kehonsa likoon paljaana ja anteeksi pyytelemättä. Juvanin taide on poliittista suorasukaisesti, kurittomasti ja häpeilemättömästi. Hänen epäsovinnainen kuvastonsa käsittelee sukupuolta ja seksuaalisuutta sääntöjä rikkoen ja humoristisesti. Teosten provosoiva leikkisyys naurattaa, mutta komedian takaa löytyy kannanottoja vakaviin aiheisiin.

Yksi näyttelyn avainsanoista on toksinen maskuliinisuus. Sillä tarkoitetaan rajoittavaa näkemystä mieheydestä, jota määrittävät uhma, kovuus ja väkivalta. Toksinen, eli ”myrkyllinen” maskuliinisuus kasvattaa pojista miehiä, joiden miehekkyyttä murentavat herkkyys ja tunteiden näyttäminen. Se pitää yllä mielikuvaa siitä, millainen ”tosimiehen” tulisi olla ja vahvistaa sukupuolirooleja pakottaen miehet ahtaaseen ja yksipuoliseen rooliin.

Tampereen taidemuseon myöntämä Vuoden nuori taiteilija -palkinto tuo vuosittain parrasvaloihin lahjakkaan alle 35-vuotiaan taiteilijan. Palkintoon kuuluu stipendi, palkintonäyttely Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Novassa sekä näyttelyjulkaisu.

J. A. Juvani: WIG, 2018, 60 cm x 74,8 cm, pigmenttivedos ProSecille
J. A. Juvani: NOSEBLEED, 2017, pigmenttivedos ProSECille
J. A. Juvani: BOY WITH A PEARL EARRING, 2018, 39 cm x 44,4 cm, pigmenttivedos ProSecille
J. A. Juvani: HELMET, 2018, 50cm x 69cm, pigmenttivedos ProSecille
J. A. Juvani: MEMORY FOAM, 2018, 100cm x 77,9cm, pigmenttivedos ProSecille