Vuoden nuori taiteilija 2017: Tiina Pyykkinen

Ars Nova
8.9.−5.11.2017

Tiina Pyykkinen maalaa illuusioita, joiden hahmottamiseen ei riitä yksi vilkaisu. Hän manipuloi taitavasti pigmenttejä, liuottimia ja lakkoja. Niukoilla väreillä, usein vain yhdellä tummalla sävyllä maalatut kuvat peittyvät vernissakerroksiin, jotka muuttavat kuvapinnan ja värien olemuksen.

Maalausten voimakkaat kiillot ja niiden aikaansaamat heijastukset väistelevät katsetta ja saavat katsojan liikkumaan teosten edessä. Teoksia on katsottava monista eri pisteistä, jotta näkisi kokonaisuuden. Kiiltäville kuvapinnoille peilautuu niiden edessä seisovan katsojan oma hahmo sekä näkymiä tiloista, joissa teokset ovat esillä.

Peilikuvat tulevat osaksi maalauksia ja tuovat niihin oman tasonsa. Heijastusten leikkiä taiteilija hallitsee valonkäytöllä. Vasta huolella toteutettu valaistus tuo maalausten tapahtumat näkyviin hänen haluamallaan tavalla.

Pyykkisen uusimmissa teoksissa katsomme samaan aikaan yksiväristä ja moniväristä pintakerrosta. Hänen maalauksissaan tieto ja havainto ajautuvat ristiriitaan, kun vaikkapa violetilta näyttävä maalauspinta hehkuu toisesta suunnasta katsottuna kultaisena.

Tapamme havaita ja tulkita ympäristöä on opittua, yksilöllistä ja vahvasti sidoksissa fysiologiaamme. Se, mitä näemme maalauksissa, kertoo meille myös jotain itsestämme.

Tiina Pyykkinen (s. Saarijärvellä 1983) on järjestyksessä 33. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Pyykkinen valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2014. Hän on opiskellut myös Oriveden opiston kuvataidelinjalla, Pohjoismaisessa Taidekoulussa Kokkolassa, Kankaanpään taidekoulussa ja Hochschule für Grafik und Buchkunst -taidekorkeakoulussa Leipzigissa Saksassa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti 2011 Helsingissä, minkä jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa, Saksassa ja Iso-Britanniassa.

Opastetut kierrokset

Tiina Pyykkinen kertoo yleisölle näyttelystään opastetuilla kierroksilla 15.10. ja 5.11. klo 12.15. Lisäksi Aboa Vetus & Ars Novan taidenäyttelyihin järjestetään suomenkielisiä yleisöopastuksia joka lauantai ja sunnuntai klo 12.15.

Palkinto nostaa esiin kiinnostavinta suomalaista nykytaidetta

Tampereen taidemuseon myöntämällä Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaisia taiteilijoita. Palkintoon kuuluu stipendi, palkintonäyttely Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Novassa sekä näyttelyjulkaisu.

Vuoden 2017 nuoren taiteilijan on valinnut asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluivat Tampereen taidemuseon johtajan Taina Myllyharjun (pj) lisäksi museonjohtaja Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä, Tampereen taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Janne Laine, Tampereen taideyhdistyksen edustaja Joni Lehtimäki, Suomen Taiteilijaseuran edustaja, kuvataiteilija Katariina Salmijärvi sekä näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Vuoden 2017 nuori taiteilija Tiina Pyykkinen. Kuva: Jari Nieminen, Aboa Vetus & Ars Nova.
Tiina Pyykkinen: Until it Melts Away, 2017, alkydi, öljy ja violetti pigmentti kankaalle 180 x 150 cm. Kuva: Rauno Träskelin
Tiina Pyykkinen: Until it Melts Away, 2017, yksityiskohta teoksesta, alkydi, öljy ja violetti pigmentti kankaalle 180 x 150 cm. Kuva: Rauno Träskelin
Tiina Pyykkinen: Until it Melts Away, 2017, yksityiskohta teoksesta, alkydi, öljy ja violetti pigmentti kankaalle 180 x 150 cm. Kuva: Rauno Träskelin
Tiina Pyykkinen: Shared Space, 2017, yksityiskohta teoksesta, alkydi, öljy ja vihreä pigmentti kankaalle 210 x 370 cm. Kuva: Rauno Träskelin