Vuoden nuori taiteilija 2016: Reima Nevalainen

Ars Nova
23.9.−20.11.2016

Reima Nevalainen, Ugetsu, 2015, akryyli, kollaasi ja hiekka kankaalle, 200 cm x 400 cm, kuva Angel Gil
Reima Nevalainen: Ugetsu, 2015, akryyli, kollaasi ja hiekka kankaalle, 200 cm x 400 cm. Kuva: Angel Gil.

Maalaan ihmistä näkyväksi, mutta samalla yritän puhdistaa sen tunteista ja merkityksistä niin, että jäljelle jää kokonaisvaltainen hiljaisuus ja avoin tyhjyys.

Vuoden nuori taiteilija 2016 on Reima Nevalainen (s. 1984). Hänen maalaustensa voimakas tunnelataus syntyy niissä yksinäisinä esiintyvistä kömpelöistä, rujoista ihmishahmoista, jotka tyhjine katseineen ja vääntyneine asentoineen eivät tunnu olevan tästä maailmasta. Hahmot ovat universaaleja kuvia ihmisestä, sillä Nevalainen ei koe kuvaavansa yksilöä tai kertovansa tarinoita. Maalaukset ovat otoksia taiteilijan mielessä liikkuvasta kuvavirrasta, josta vain osa päätyy näkyväksi.

Nevalainen yhdistelee teoksissaan akryylimaalausta ja kollaasitekniikkaa. Teoksissa on niukka väriskaala ja vahva materiaalin tuntu. Ilmaisuvoimaisia siveltimenvetoja täydentävät kerros kerrokselta rakentuvat kollaasit ja maalauksille levitetty hiekka. Maalaukset syntyvät materiaaleja lisäämällä ja poistamalla, ja taiteilijan käsityön jälki jää lopputuloksessa rosoisesti näkyviin.

Vuodet 2011–2013 Reima Nevalainen asui Japanissa, ja siellä vietetty aika vaikutti syvästi hänen työskentelyynsä. Ilman työhuonetta hänellä ei ollut mahdollisuutta tehdä suurikokoisia maalauksia, vaan hän joutui rajoittamaan työskentelynsä piirtämiseen, työvälineinään vain kynä ja paperi. Joulukuussa 2011 hän aloitti piirrossarjan Drawing a Day, johon hän vuoden ajan teki yhden piirustuksen päivässä. Tämän prosessin seurauksena piirtäminen ja piirustuksellisuus tulivat Nevalaiselle yhä merkityksellisemmiksi, myös maalauksissa. Näyttelyssä on esillä valikoima piirustuksia Drawing a Day -sarjasta, sekä taiteilijan Japanissa ottamia valokuvia. Nevalainen on tehnyt Drawing a Day -sarjasta omakustannekirjan, jota on myynnissä museomyymälässä.

Reima Nevalainen asuu ja työskentelee Porvoossa. Hän valmistui Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2008. Hänen tuotantoaan on esitelty laajasti sekä yksityis- että yhteisnäyttelyissä.

Vuoden nuori taiteilija on yksi Suomen tunnetuimmista taidepalkinnoista. Tampereen taidemuseon myöntämään palkintoon sisältyvä näyttely tuo vuosittain parrasvaloihin lahjakkaan alle 35-vuotiaan nykytaiteilijan. Aboa Vetus & Ars Novan ja Tampereen taidemuseon vuonna 2013 alkanut yhteistyö jatkuu nyt neljännellä Turussa nähtävällä Vuoden nuori taiteilija -näyttelyllä. Palkintonäyttelyyn liittyen tehdään vuosittain myös Vuoden nuori taiteilija -näyttelyjulkaisu.

Reima Nevalainen: Anatomical Study II, 2015 akryyli, kollaasi ja hiekka kankaalle, Tampereen taidemuseo, 165 x 240 cm
Reima Nevalainen: Anatomical study III, 2015, akryyli ja kollaasi kankaalle, 130cm x 114 cm, kuva Angel Gil.
Reima Nevalainen: Merge, akryyli ja kollaasi kankaalle, 130 cm x 114cm, kuva Angel Gil
Reima Nevalainen: Anatomical Study, 2015, akryyli ja kollaasi kankaalle, Tampereen taidemuseo, 119 x 131 cm