Tuuli Mukka: Hedelmäpeli

Takkahuone
5.10.2012−20.1.2013
Tuuli Mukka: Melonilohko, 2012.
Tuuli Mukka: Melonilohko, 2012.

Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuone-galleriassa nähdään syksyllä Tuuli Mukan (s. 1966) näyttely Hedelmäpeli. Takkahuoneessa on esillä isokokoisia kollaaseja, joissa Mukka on sekoittanut useampia tyylisuuntia sekä tekniikoita, kuten valokuvaa, akryyliä, seinäpaperia ja maalitussia. Teosten keskiössä on ihminen, mutta tämä ihminen on etäännytetty, oudoksi tehty.

Hedelmäpeli-näyttelyn ihmiset ovat ihmisen ja hedelmän hybridejä. Pilkkomalla ja nyrjäyttämällä eheän kehon ja korvaamalla sen jonkin osan, erityisesti kasvot, vieraalla asialla Mukka tuo teoksiinsa surrealistisen ja makaaberin ulottuvuuden, jonka yllä leijuu jopa uhkaava tunnelma. Arvokkaat seinäpaperit teosten taustalla sekä henkilöiden asut vahvistavat teosten kohtalokasta sävyä.

Näyttelyn symboliikka

Näyttelyn nimi, Hedelmäpeli, viittaa kuva-aiheidensa lisäksi pelionneen: aikaan ja paikkaan johon sattuma meidät syntyessämme sijoittaa. Hedelmäpeli-näyttelyn töissä on kerroksellisuutta, joka yhdistää erilaisia ajallisia kausia sekä ihmisen ikäjaksoja muodostaen omanlaisiaan ajankuvia. Uudet teokset ovat jatkumoa Ajanlasku-teoksille vuosilta 2010–2011, joita myös nähdään Takkahuoneen näyttelykokonaisuudessa. Melonilohko (2012) pohtii aikaa usealla tasolla ja Mukan symboliikka rakentuu sekä avautuu kieli- ja mielikuvien kautta: "Lohkon voi nähdä siivuna ajasta. Mutta työstä voi myös assosioida kasvoleikkauksen joka kertoo jotain omasta aikakaudestamme ja suhteestamme ikään. Dramaattisemman merkityksen teos voi saada viittauksesta itsetuhoisuuteen tai viiltelyyn".

Ihmisen matka nuoruudesta aikuisuuteen ja keski-ikään on universaali ja näkyy myös luonnon kiertokulussa. Taiteilijalle aihen on ajankohtainen oman keski-iän kokemisen kautta, kuten Kultainen kantaja -teoksessa (2012): "vanhemmat ikääntyvät ja aikuiset lapset löytävät paikkansa ja kantavat omat hedelmänsä elämän jatkumoon. Meidän olemisemme on vain pieni osa suurta kiertokulkua". Teoksissa on myös nyrjähtänyttä huumoria: Hedelmäkassin (2012) yllättävä sisältö paljastuu appelsiinien ja banaanien seasta.

Takkahuoneessa muotokuvagallerian tunnelmaa

Tuuli Mukka on luonut Takkahuoneeseen vanhan muotokuvagallerian tunnelmaa. Takkahuone-gallerian sijainti vanhassa palatsissa houkutteli taiteilijaa osaltaan tekemään teoksista tunnelmaltaan dramaattisia ja salaperäisiä, ikään kuin ne kertoisivat jotain vanhaa historian vaiettua tarinaa. Mukan teokset nielaisevat katsojan maailmaansa. Ne vangitsevat katseen, joka jää etsimään vastauksia kuvien esittämiin arvoituksiin.

Tuuli Mukka (s. 1966,  Pello) on rovaniemeläinen kuvataiteilija. Hänen teoksiaan on ollut esillä Suomessa useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä ulkomailla mm. Tallinnassa ja Berliinissä. Mukan työskentelyä on tukenut Lapin taidetoimikunta.

Tuuli Mukka: Kielletty hedelmä / Förbjuden frukt / Forbidden Fruit, 2012.
Tuuli Mukka: Hedelmäkassi / Fruktkassen / Fruit Bag, 2012.
Tuuli Mukka: Avokado / Avocado, 2012.
Tuuli Mukka: Kultainen kantaja / Gyllene bärare / Golden Arms, 2012.