Turku Biennaali Junior 2015

Omatila
18.9.−18.10.2015
Ruusu Ahonen: Yksinäisten puutarha
Ruusu Ahonen: Yksinäisten puutarha

Aboa Vetus & Ars Nova -museo järjesti vuoden 2015 kansainvälisen nykytaidenäyttely Turku Biennaalin yhteydessä Turku Biennaali Junior -taidekilpailun lapsille ja nuorille. Vuodesta 2005 lähtien järjestetyn valtakunnallisen kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria taiteen pariin ja tarjota heille mahdollisuus saada teoksiaan esille museoon.

Turku Biennaali Junior -kilpailun teema oli Odottamaton vieras. Kilpailuun saapui yhteensä 93 teosta, joista osa oli ryhmätöitä. Mukana oli ilahduttava määrä erilaisia tekniikoita: maalauksia, piirustuksia, veistoksia, videoteoksia ja valokuvateoksia.

Kilpailussa oli neljä sarjaa eri-ikäisille, ja jokaisesta sarjasta palkittiin kolme parasta. Lisäksi jury myönsi viisi kunniamainintaa. Kilpailuun juryyn kuuluivat Turku Biennaaliin osallistunut kuvataiteilija Erno Enkenberg sekä Aboa Vetus & Ars Novan kesäkoulun ohjaaja Ellinoora Havaste ja tutkija Eeva Holkeri.

Voittajatöistä koottu näyttely on esillä Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa 18.9.–18.10. 2015. Näyttelytilaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina. Lisäksi kaikki kilpailuun lähetetyt työt ovat myös samanaikaisesti nähtävillä verkkonäyttelyssä osoitteessa www.turkubiennaali.fi/junior.

Kilpailutyöt hurmasivat kekseliäisyydellä ja monipuolisuudella

Kilpailun jury kiitteli erityisesti kilpailun tasoa ja teosten monipuolisuutta. Erilaiset tekniikat maalauksesta videoteoksiin olivat kilpailutöissä hyvin edustettuina. Myös kilpailun teema, Odottamaton vieras, oli suurimmassa osassa töitä otettu hyvin huomioon. Teema näkyi myös kaikkein nuorimpien kilpailusarjan teoksissa, vaikka teeman noudattamista ei tässä sarjassa edellytetty. Voittajiksi valittiin teoksia, jotka erottuivat joukosta: näiden omaperäisyys ja monipuolinen materiaalien ja tekniikoiden käyttö miellyttivät tuomaristoa.

Voittajat ikäsarjoittain

Alle kouluikäiset:

I sija Vuorokoti Rinkelin Jässikät, Kaarina: Pikku-Jukka
Tuomariston perustelu: Työ on samalla sympaattinen ja hurja. Materiaalinkäyttö on monipuolista ja teoksen eteen on selvästi nähty vaivaa. Yhdessä tekeminen näkyy sekä itse teoksessa että villissä tarinassa.

II sija Aada ja Ebba Oravala, Kyrö: Taikamaassa
Tuomariston perustelu: Tarina avaa hyvin taustalla olevaa ajatusta. Odottamaton vieras –teema on jännästi käännetty päälaelleen, niin että ihmiset ovatkin niitä odottamattomia vieraita. Työn tekemiseen on selvästi käytetty aikaa ja lopputulos on viimeistelty.

III sija Hilma Holkko; Parainen: Apinat puussa
Tuomariston perustelu: Tässä työssä ilahdutti erityisesti värien käyttö ja sommittelu. Hauskasti yhdistetty myös piirustus- ja maalausjälkeä. Tässä on vauhtia ja meininkiä!

Kunniamaininta Vilja Vaittinen, Turku: Lumiukko ja leppäkertut
Tuomariston perustelu: Työ oli erityisen sympaattinen. Kilpailun teema näkyy tässäkin hyvin! Sommitelma on hauska, leppäkertut muodostavat ikään kuin omia lumiukkojaan.

Kunniamaininta Saniaiset, Espoo: Odottamaton vieras
Tuomariston perustelu: Varjohahmot ovat hauska ajatus. Käsittelee oivaltavasti teemaa, vaikka se ei ollut edes tärkein kriteeri pienimpien sarjassa. Mustavalkoinen kokonaisuus on tyylikäs.

1.–3.-luokkalaiset:

I sija Pohjois-Helsingin kuvataidekoulun PK1H:n (2014–2015) Projekti Sirkus, Helsinki: Erilaisuutta etsimässä
Tuomariston perustelu: Tämä oli hieno! Tässä näkyy, että on tehty yhdessä ja nähty todella paljon vaivaa. Tarinassa tulee hyvin esille kilpailun teema.

II sija Annika Vilppala, Turku: nimetön
Tuomariston perustelu: Idea on hauska. Tekijässä on selvästi potentiaalia taiteilijan uralle. Värit ovat ihanat. Tästä välittyy onnellinen fiilis.

III sija Kerttu Helminen, Hyvinkää: Kutsumaton pelle
Tuomariston perustelu: Työssä vaikutti omintakeinen materiaalinkäyttö. Teos liikkuu ikään kuin maalauksen ja veistoksen rajapinnalla. Kierrätysmateriaalien käytöstä plussaa.

Kunniamaininta Iiris Karhilahti, Turku: Lehtikasan alta (siili rappusilla)
Tuomariston perustelu: Tämä erottui muista sarjan töistä herkän ja hienopiirteisen värimaailmansa johdosta. Suloinen, arkielämästä kumpuava aihe.

4.–6.-luokkalaiset:

I sija Silja Pöykkö, Oulu: Tyrmä
Tuomariston perustelu: Tässä oli ideaa! Oivaltavaa, että katsoja joutuu osallistumaan teokseen. Ulkopuoli olisi voinut olla huolitellumpi, mutta muuten toteutus on hieno. Teoksesta voi löytää monia teemoja.

II sija Lahden yhteiskoulu 6 lk, Lahti: Lykin sirkus esittää: odottamaton vieras
Tuomariston perustelu: Tähän oli satsattu paljon. Teos on monipuolinen ja siihen voi paneutua pitkiksikin ajoiksi. Odottamattomat hahmot tulevat kirjan tekstien avulla tutuiksi. Värimaailma on hieno.

III sija Inka Pulli, Eurajoki: Odottamaton vieras
Tuomariston perustelu: Tämä oli hyvin maalattu teos, jossa hyödynnettiin taitavasti perspektiiviä. Teoksessa on tarina, joka ottaa kilpailun teeman hyvin huomioon, mutta on silti monitulkintainen.

Kunniamaininta Anastasia Suvanto, Rauma: Yllätysvieraat
Tuomariston perustelu: Tämä kunniamaininta myönnettiin erityisestä teknisestä taitavuudesta. Työn eteen on selvästi nähty vaivaa.

Yläkoulu ja lukioikäiset:

I sija Tuomas Järvenkylä, Lohja: Ankeuttaja
Tuomariston perustelu: Teoksessa teki vaikutuksen etenkin sen tilallisuus. Teemaa on käsitelty monitasoisesti asettamalla taidokkaasti tehty hahmo juuri rappukäytävään.

II sija Elia Pöykkö, Muhos: Susi lampaan vaatteissa
Tuomariston perustelu: Kiehtova teos käsittelee teemaa perinteisen sanonnan kautta. Piirustusjälki on taidokas ja persoonallista.

III sija Ruusu Ahonen, Rauma: Yksinäisten puutarha
Tuomariston perustelu: Teoksessa vaikutuksen tekivät ekspressiivinen maalausjälki, tekemisen rohkeus ja hienot värit. Hahmot ovat mielenkiintoisen oloisia.

Kunniamaininta Jutta Mikola, Marttila: Kohtalokas käänne
Tuomariston perustelu: Erityisenä ansiona tässä teoksessa oli taiturillinen piirrosjälki. Maisema tuntuu hyökyvän päälle. Teoksen värimaailma tukee surullista aihetta.