Turku Biennaali 2013

Ars Nova
9.5.−1.9.2013

Turku Biennaalin omat verkkosivut löydät osoitteesta www.turkubiennaali.fi

Vuoden 2013 Turku Biennaali on kuudes Aboa Vetus & Ars Novan säännöllisesti järjestämistä biennaaleista. Sarjan ensimmäisestä näyttelystä tulee samalla kuluneeksi kymmenen vuotta. Tässä  ajassa Turku Biennaali on kehittynyt kansainväliseksi nykytaiteen tapahtumaksi, joka tuo Turkuun joka toinen kesä sekä tunnettuja että nousevia taiteilijanimiä Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa.

Turku Biennaali 2013 tarkastelee idylliä pohjoismaisin silmin. Turku Biennaaliin on kutsuttu 15 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista. He ovat tehneet näyttelyyn uusia teoksia, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä.

Mikä on pohjoismaisen idyllin todellisuus?

Sana idylli on useimmille tuttu ja mielikuvia herättävä. Se vie ajatuksia kohti utopiaa ja jotakin saavuttamatonta. Kreikan sana eidúllion tarkoittaa kirjaimellisesti pientä kuvaa ja harmonista kuvaelmaa, jonka aihepiiri liittyy luonnon tai maaseudun rikkumattomaan kauneuteen. Antiikin aikana syntynyt idyllin käsite ja sen lyyriset tai kuvalliset teokset ovat luoneet pohjan nykypäivän idyllisyyden kokemukselle.

Tänä päivänä idylli tasapainoilee kliseen rajamailla. Se on yhtä lailla ironiaa kuin aitoa eskapismia, tavoiteltavaa harmoniaa. Idylliin latautuu valtaisa määrä merkityksiä: toisille se on sanahelinää, useille jotain jo kadonnutta. Teemaan kietoutuvat myös nostalgia ja nostalgisointi. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta vaalii itsessään piirteitä idyllistä mutta mikä on pohjoismaisen idyllin todellisuus?

Turku Biennaalin taiteilijavalinnat on tehnyt kuraattorityöryhmä, jonka jäsenillä oli prosessin alkaessa jo itsellään yksilölliset tapansa tarkastella ja tulkita idylliä. Näyttelyn ankkureita ovat kuraattorien valitsemat taiteilijat, joiden teoksissa kohtaamme monien yhteisesti jakamia ajatuksia idyllistä, mutta myös yllättäviä ja yksilöllisiä vastauksia kysymykseen mitä idylli on nyt.

Turku Biennaalin 2013 taiteilijat ovat:

Petri Ala-Maunus / Suomi
Emil Ásgrímsson / Islanti
Søren Thilo Funder / Tanska
Heidi Hove / Tanska
Stine Marie Jacobsen / Tanska
Lisa Jeannin  / Ruotsi
Tilda Lovell / Ruotsi
Mom & Jerry / Tanska
Valeria Montti Colque / Ruotsi
Mercedes Mühleisen / Norja
Joar Nango & Tanya Busse / Norja
Bjargey Ólafsdóttir / Islanti
Katarina Reuter / Suomi
Silja Sallé / Islanti

Yleisön suosikkiteos julkistetaan elokuun lopussa

Yksi näyttelyn taiteilijoista valitaan Turku Biennaalin voittajaksi ja palkitaan 5 000 euron suuruisella rahapalkinnolla. Voittajan valitsee kesäkuussa Tukholman Nationalmuseumin johtaja Berndt Arell. Koko näyttelyn ajan on käynnissä myös äänestys yleisön suosikkiteoksesta. Elokuun lopussa suosituimman teoksen tekijä palkitaan 1 000 euron suuruisella palkinnolla.

Näyttelyssä runsas oheisohjelma

Näyttelyn runsas oheisohjelma tarjoaa lukuisia katselutapoja Turku Biennaalin teoksiin ja teemaan. Se sisältää  erikoiskierroksia, luentoja, taiteilijatapaamisia, musiikkia sekä ohjelmaa lapsille. Näyttelyyn liittyy myös julkaisu, joka tutustuttaa taiteilijoihin heidän itsensä kutsumien kirjoittajien moniäänisillä esseillä.

Yhteistyössä