Tuntemattomat maailmat – teoksia Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmasta

Ars Nova
13.2.−24.5.2015

Hannu Karjalainen: Woman with Dark Hair, 2007. Yksikanavainen videoinstallaatio.

Kokoelmanäyttelyssä kuljetaan tuntemattomissa maailmoissa

Tuntemattomat maailmat -näyttely esittelee Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmaa utopioiden, fantasioiden ja alitajunnasta kumpuavien näkyjen kautta. Näyttelyssä kohtaa outoja kuvajaisia ja tunnelmat vaihtuvat leikittelevästä vakavaan. Surrealismi, myyttiset hahmot ja satuolennot kertovat fantasiasta, mutta osassa teoksia ollaan myös totisen toden äärellä.

Varhaisimmat esillä olevat teokset ovat 1920- ja 1930-luvun vaihteesta ja uusimmat viime vuodelta. Näyttelyssä kohtaa maineikkaita nimiä sekä hieman vähemmän tunnettuja teoksia. Kokoelman kestotähtiä edustavat esimerkiksi turkulaisen modernistin, Otto Mäkilän maalaukset ja luonnokset 1930–1940-luvuilta, poptaiteilija Andy Warholin Sähkötuoli-sarja vuodelta 1971 tai ranskalaisen taidemaalari André Massonin abstraktiosta ja surrealismista ammentava öljyvärimaalaus Varjoja (1947).

Näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä taidekokoelmaan vuonna 2014 hankittu, turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n kaksikanavainen videoinstallaatio Abendland (II: The Place That Was Promised; III: The Edge That Was Set), 2013–2014. Tummanpuhuva teos vie kaukaiseen mytologisoituun tulevaisuuteen – maailmaan, missä ihmistä ei enää ole. IC-98 on palkittu ja kansainvälistä mainetta niittänyt taiteilijaryhmä, joka edustaa tänä vuonna Suomea Venetsian taidebiennaalissa.

Näyttelyssä on esillä teoksia 23 taiteilijalta: Hans-Christian Berg, Max Ernst, Rainer Fetting, Simo Hannula, Veikko Hirvimäki, IC-98, Alpo Jaakola, Ulla Jokisalo, Asger Jorn, Anish Kapoor, Hannu Karjalainen, Johanna Kiivaskoski, Veikko Laukkanen, Nikolai Lehto, André Masson, Viljo Mäkinen, Otto Mäkilä, Maritta Nurmi, Ulla Rantanen, Sulho Sipilä, Kain Tapper, Anna Tuori ja Andy Warhol.

Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmassa on teoksia suomalaisen ja länsimaisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelman vanhimmat teokset ovat 1800-luvun loppupuolelta, mutta pääpaino on 1950-luvun jälkeisellä ajalla ja nykypäivässä. Kokoelmassa on yli 600 teosta ja sitä kartutetaan vuosittain uusilla hankinnoilla.