Taide auki! -kokoelmanäyttely

Omatila
7.9.−4.11.2012
Jaakko Sievänen: Kuuma ateljee, 1987.
Jaakko Sievänen: Kuuma ateljee, 1987.

Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmaan kuuluva teos, Jaakko Sieväsen Kuuma atelier (1987, öljy ja tempera kankaalle), on toiminut Taide auki! -kokoelmanäyttelyn idean pohjana. Omatila-galleria on muutettu perinteisestä valkoisesta näyttelytilasta taiteilijan työhuoneeksi, joka vie katsojan maalauksen maailmaan. Itse maalaukseen ei näyttelyssä saa koskea, mutta kaikkeen muuhun saa.

Taide auki! -kokoelmanäyttely muodostaa loppupisteen Aboa Vetus & Ars Nova -museon samannimiselle saavutettavuushankkeelle. Vuoden kestäneessä hankkeessa tavoitteena oli Aboa Vetus & Ars Nova -museon hallinnoiman Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelman ja museon taidenäyttelyiden saavutettavuuden parantaminen. Hankkeen pohjalta luotiin nyt nähtävän näyttelyn lisäksi moniaistinen lasten Taikkis!-taidekierros, jolla tutustutaan nykytaiteeseen ja sen tekniikoihin monipuolisella ja hauskalla tavalla.

Saa koskea!

Näyttelykokonaisuus on rakennettu antamaan virikkeitä kaikille aisteille. Tila ottaa kävijän haltuunsa heti sisään astuttaessa. Teoksen värimaailmaan sovitetussa huoneessa kävijä pääsee tunnustelemaan, katselemaan ja haistamaan erilaisia maalauspohjia ja muita taiteilijatarvikkeita.  Miksi taideteoksiin ei saa koskea? Miltä maalaus näyttää takapuolelta? Miltä ateljeessa tuoksuu? Näyttelyssä on pyritty antamaan vastauksia taidenäyttelykävijän mielessä herääviin kysymyksiin.

Taidekokoelma tutuksi

Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmassa on teoksia suomalaisen ja länsimaisen taiteen lähihistoriasta. Kokoelmassa on yli 600 teosta ja se on karttuva. Kokoelman vanhimmat teokset ovat 1800-luvun loppupuolelta, mutta pääpaino on 1950-luvun puolivälin jälkeisellä ajalla ja nykypäivässä. Kokoelman pohjana on yksityisen keräilijän, kauppaneuvos Matti Koivurinnan, taidekokoelma.

Oma taidekokoelma on tärkeä osa Aboa Vetus & Ars Novan toimintaa. Kokoelmaa esitellään yleisölle vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Omatila-gallerian Taide auki! -kokoelmanäyttelyn yhtenä tavoitteena on myös tehdä museon taidekokoelmaa tunnetummaksi.

Omatila-galleriaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina.