Siisti arkeologia, mieletön taide – museon iltapäiväkerholaisten oma näyttely

Omatila
3.3.−23.4.2017

Museokerhon näyttelyssä on esillä valikoima lasten syksyn 2016 aikana tekemiä töitä: grafiikanvedoksia, surrealistisia fotogrammeja, kipsinaamioita sekä arkeologisia löytöjä. Näyttelyn nimi, Siisti arkeologia, mieletön taide, kumpuaa kerholaisten omista ehdotuksista.

Kerholaiset ja kipsinaamiot

Iltapäiväkerho museossa tukee koululaisten historia- ja taidekasvatusta

Turkulaisessa historian ja nykytaiteen museossa Aboa Vetus & Ars Novassa toimii lukuvuosina 2016–2018 arkeologiaa ja taidetta yhdistävä iltapäiväkerho. Kerho toteutetaan yhteistyössä Puolalan koulun kanssa. Mukaan on valikoitunut innokas joukko Puolalan koulun 3.–6.-luokkalaisia, jotka käyvät museolla kerran viikossa koulupäivän jälkeen.

Kerholaiset tutustuvat museon näyttelyihin ja niiden teemoihin, historiaan ja taiteeseen monipuolisten tehtävien ja ammattitaitoisten ohjaajien avulla. Tavoitteena on tarjota alakouluikäisille mielekästä tekemistä koulupäivien jälkeen ja laajentaa koulun tarjoamaa historia- ja taidekasvatusta.

Siisti arkeologia

Kerholaiset esittelivät näyttelyään tiedotustilaisuudessa 2.3.Kerhossa lapset ovat tutustuneet arkeologin työhön ja arkeologisen esineistön moninaisuuteen aidolla kaivausalueella. He ovat seuloneet kaivausmaata ja tutkineet omia löytöjään arkeologin opastamina.

”Pesimme lopuksi arkeologiset löydöt hammasharjalla ja vedellä, kuten oikeatkin arkeologit” kerholaiset kertoivat esitellessään vitriinissä näkyviä luita näyttelyn tiedotustilaisuudessa.

Menneisyyden tutkimusmenetelmiin tutustuminen on tuonut kerholaisille aivan uudenlaisen ulottuvuuden Aboa Vetuksen arkeologisiin näyttelyihin ja Turun historian hahmottamiseen. Myös museon vuosittaisissa kesäkouluissa juuri arkeologinen työ on ollut aina suosittua.

”Olemme käyneet ryhmän kanssa tutustumassa myös Ristimäen kaivauksilla ja Turun tuomiokirkossa. Ensi viikolla käymme tapaamassa Turun museokeskuksen konservaattoria.” Kerho-ohjaaja Maria Sula kertoo.

Mieletön taide

Tärkeänä teemana kerhon taideopetuksessa on museon taidenäyttelyiden tulkinta ja lasten oman taidekäsityksen tukeminen. Kerholaiset ovat tehneet omaa taidetta museon nykytaidenäyttelyiden inspiroimina sekä modernin taiteen klassikkoaiheita tutkimalla.

Taiteenteon monet erilaiset tekniikat tulevat lapsille tutuiksi kerhovuoden aikana. Kerhossa lasten on mahdollista kokeilla muun muassa pimiötyöskentelyä, saven työstämistä ja animaatioiden tekemistä. Kaikkea tätä ei välttämättä ole mahdollisia toteuttaa koulun kuvataiteen tuntien puitteissa.

”Erityisen hauskaa minusta oli fotogrammien teko. Asettelin omalle valokuvapaperilleni kiivin viipaleita.” Kertoo Vilma Tuominen.

”Erityisen hauskaa minusta oli fotogrammien teko. Asettelin omalle valokuvapaperilleni kiivin viipaleita.” Kertoo Vilma Tuominen.

Aboa Vetus & Ars Novassa toimiva iltapäiväkerho on saanut kaksivuotisen rahoituksen toiminnalleen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Omatila-galleriaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina, joka päivä klo 11–19.

Naamioiden jono
Grafiikkaa
Grafiikkaa
Surrealistinen fotogrammi
Kerholaisten tekemiä kipsinaamioita