Sanna Vainionpää: Black Rainbow

Takkahuone
11.9.−15.11.2015
Sanna Vainionpää: yksityiskohta installaatiosta Black Rainbow, 2015, maalaus paperille, kudonta, vinyyli. Mitat vaihtelevat esityspaikan mukaan. Kuva: Sanna Vainionpää
Sanna Vainionpää: yksityiskohta installaatiosta Black Rainbow, 2015, maalaus paperille, kudonta, vinyyli. Mitat vaihtelevat esityspaikan mukaan. Kuva: Sanna Vainionpää

Takkahuone-gallerian syksyn näyttelyohjelman avaa kuvataiteilija Sanna Vainionpään (s. 1977) yksityisnäyttely. Black Rainbown pääosassa on maalausta ja kudontaa yhdistelevä suurikokoinen installaatio.

Teoksessa on Vainionpään aikaisemmastakin tuotannosta tuttuja elementtejä: puhtaan raikkaalla paletilla maalattuja väripintoja ja käsityötekniikan hyödynnystä. Kaksiulotteisuus on kuitenkin vaihtunut voimakkaampaan kolmiulotteisuuteen ja pursuilevan värikkyyden rinnalla on tummia sävyjä sekä mustavalkoisuutta. Sanna Vainionpää on luonut jotain itselleen täysin uutta, jotain missä musta väri on keskeisessä roolissa. Myös installaatiossa hyödynnetty tekniikka on Vainionpäälle uusi: maalaus on kudottu kangaspuilla kokoon.

Vainionpään teosten lähtökohdat pohjautuvat usein arkiseen havainnointiin, ympäristön tarkkailuun ja ilmiöiden kiteyttämiseen. Hän valokuvaa runsaasti ja toisinaan kuviksi tallentuneet näyt tulevat esiin teoksissa vasta vuosien jälkeen. Black Rainbown yhtenä alkusysäyksenä voi pitää parkkipaikalla vesilätäkössä kimaltanutta pientä öljyläikkää, mikä heijasteli kaikkia sateenkaaren värejä. Sateenkaaren näkeminen saastuneessa maapinnassa toi esille ruman kauniin näyn.

Vainionpää työskenteli Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä syksyllä 2013. Residenssi on toiminut vuodesta 2011 lähtien ja siellä työskentelee vuosittain kahdesta viiteen kuvataiteilijaa.

Sanna Vainionpää: yksityiskohta installaatiosta Black Rainbow, 2015. Kuva: Sanna Vainionpää.
Sanna Vainionpää: yksityiskohta installaatiosta Black Rainbow, 2015. Kuva: Sanna Vainionpää

Sanna Vainionpää: Black Rainbow, 2015, installaatio. Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova
Sanna Vainionpää: Black Rainbow, 2015, yksityiskohta installaatiosta. Kuva: Jari Nieminen / Aboa Vetus & Ars Nova.