Samu Raatikainen: Rough Cuts

Takkahuone
10.8.−30.9.2018

Näyttelyn nimi Rough Cuts viittaa uudistumiseen ja muutoksiin Samu Raatikaisen maalauksissa. Uuden etsiminen ja siihen liittyvät riskit kiehtovat taiteilijaa, jolle prosessi ja materiaaleilla kokeilu ovat tärkeitä.

Raatikainen tuo Takkahuoneeseen kookkaita maalauksia, joissa hän tutkii luontoa ja sen muuttumista. Teoksissaan Raatikainen hyödyntää itse kehittämäänsä menetelmää, jonka avulla hän siirtää akryylimaalipintoja kollaasinomaisesti kankaalle. Erilliselle alustalle siveltyä akryylipintaa työstämällä syntyy säikeistä ja yksityiskohdiltaan monipuolista jälkeä, jonka kaltaista ei saa aikaan millään muulla menetelmällä. Monivaiheista työskentelyä ohjaa intuitio, sattuman luomat mahdollisuudet ja viittaukset luonnon eloperäiseen kieleen.

Samu Raatikainen (s.1971) asuu Turussa ja työskentelee parhaillaan Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä. Taiteen edistämiskeskus on juuri myöntänyt Raatikaiselle 5-vuotisen taiteilija-apurahan vuosille 2019–23. Vuonna 2009 hän oli yksi Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -palkinnon saajista ja vuonna 2003 hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi.

Raatikainen on asunut useita vuosia Iso-Britanniassa ja suorittanut taiteiden maisterin tutkinnon Chelsea College of Art & Designissa, Lontoossa 1997. Tätä ennen hän opiskeli Vapaassa Taidekoulussa (1991–1994). Taiteilijan teoksia on muun muassa Porin taidemuseon, Heinon Taidesäätiön ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Raatikaisen näyttely Rough Cuts² nähdään Hämeenlinnassa GalleriaKONEessa 1.9.–25.9.2018

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, TOP-Säätiö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Taiteilijatapaaminen Turun Taiteiden yönä 16.8. klo 20

Samu Raatikainen kertoo näyttelystään yleisölle Turun Taiteiden yönä torstaina16.8. klo 20.00. Samana iltana museon taidenäyttelyt ovat avoinna klo 24 ja pääsyliput -50%.

Vieraile taiteilijan työhuoneella syyskuussa

Kulkulupa-tapahtumassa 8.–9.9. klo 12–17 on mahdollista tutustua Samu Raatikaisen teoksiin ja työskentelyyn vierailemalla taiteiljan työhuoneella (Taiteilijatalo Fimbul, Pääskyvuorenrinne/Talvitie, 20610 Turku). Lisätiedot: kulkulupa.net

Samu Raatikainen: Riven II, 2018, 60x60 cm, akryyli kankaalle. Valokuva Jari Nieminen.
Samu Raatikainen ja teoksensa Trapeze, 2018, 230x380 cm, akryyli, grafiitti, muste, hiekka ja mineraali kankaalle. Valokuva Jari Nieminen.