Saara Ekström: AMNION

Ars Nova
14.6.−3.11.2019

Arvostetun turkulaistaiteilijan Saara Ekströmin yksityisnäyttely esittelee teoksia vuosilta 2017–2019. Näyttely levittäytyy koko museon toiseen kerrokseen sekä Takkahuone-galleriaan.

Ekström tunnetaan viimeistellystä valokuva- ja videotaiteestaan. Viime vuosina hänen tuotantonsa on painottunut kokeelliseen elokuvaan. Näyttelyn kiinnekohtia ovat mustavalkoiselle kaitafilmille (8 mm) kuvatut teokset, joiden lisäksi esillä on uusia valokuvia sekä installaatioita. Monet teoksista saavat näyttelyssä ensiesittelynsä.

Vastakohtaisuudet, kuten luonto ja teknologia, puhtaus ja lika, viettelevä ja vastenmielinen, kohtaavat Ekströmin taiteessa. Rinnastukset avaavat yllättäviä reittejä mielleyhtymille ja tulkinnoille.

Näyttelyn nimiteoksessa risteävät orgaaniset ja ihmisen valmistamat materiaalit. Teoksen harkittuun ja houkuttelevaan estetiikkaan kätkeytyy maapalloamme kuormittava jäte ja liikakulutus. Nimi AMNION merkitsee kalvoa, joka ympäröi ja suojaa sikiötä. Elokuvassa sen korvaa muovi, joka tukehduttaa luonnollisen.

Laajemmasta näkökulmasta tarkasteltuna jäte ja lika ovat Ekströmin taiteessa symboli kaikelle sille ei-toivotulle ja arvottomalle, mikä yhteiskunnassamme viedään pois näkyvistä ja siivotaan marginaaliin. ”Kaikki, mikä lakaistaan maton alle, on kiinnostavaa”, Ekström sanoo.

Viimeaikaisiin teoksiinsa Ekström on kuvannut rakennuksia, joiden elinkaari on päättymässä tai käyttö muuttumassa. Ne tarjoavat kehykset aikakerrostumien, muistin ja katoamisen teemoille. Amplifier-elokuva (2017) herättelee kaikuja menneisyydestä Helsingin olympiastadionilla ja Between the Devil and the Deep Blue Sea (2019) dokumentoi Kakolan ja Turun lääninvankilan tyhjentyneitä sellejä.

Teosten maailmat ovat täsmällisesti määriteltävien aikakausien ja tapahtumien ulottumattomissa, ja kuitenkin ne osuvat ajan hermoon. Onko suhteemme luontoon vääristymässä? Mikä on nykyihmisen yhteys historiaan?

Turussa asuva Saara Ekström (s. 1965) on Suomen eturivin nykytaiteilijoita. Viime vuosina hänet on palkittu AVEK-palkinnolla (2018) ja Varsinais-Suomen taidepalkinnolla (2017). Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä monissa suomalaisissa museoissa ja hänen elokuvatuotantoaan on ollut esillä useilla alan festivaaleilla.

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, AVEK sekä Youkobo Art Space.

Saara Ekström: AMNION, 2019, 8 mm kaitafilmi / 2K digitointi, 09:24 min
Saara Ekström: AMNION, 2019, 8 mm kaitafilmi / 2K digitointi, 09:24 min
Näkymä AMNION-näyttelystä. Kuvassa Grand Macabre, 2019, pigmenttivedos, 330 x 800 cm.
Saara Ekström: Amplifier, 2017, 8 mm kaitafilmi / 2K digitointi, 17:03 min
Saara Ekström: Amplifier, 2017, 8 mm kaitafilmi / 2K digitointi, 17:03 min
Saara Ekström: Body All Eyes, 2018, 8 mm kaitafilmi / 2K digitointi, 14:39 min
Saara Ekström: Body All Eyes, 2018, 8 mm kaitafilmi / 2K digitointi, 14:39 min
Saara Ekström: Body All Eyes, 2018, 8 mm kaitafilmi / 2K digitointi, 14:39 min
Näkymä AMNION-näyttelystä.