Rebekka Muntola: Hetkittä

Omatila
24.4.−24.5.2015

Rebekka Muntola: Still-kuva teoksesta Hetkittä, 2015, HD-videoinstallaatio, 15'55, loop

Turun AMK:n Taideakatemiasta keväällä 2015 kuvataiteilijaksi valmistuvan Rebekka Muntolan näyttely ja videoinstallaatio Hetkittä nähdään Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa 24.4.–24.5.

Ajan olemusta etsimässä

Hetkittä käsittelee aikaa ja aikakäsitystä. Videoinstallaation lähtökohtana on ollut ajan olemuksen pohtiminen. ”Aika on yksi oleellisimmista tekijöistä, kun tarkastelemme eri kulttuureja. Se ei vaikuta ainoastaan tapaamme käyttäytyä, sosiaaliseen elämäämme, persoonamme vaan jopa puhetyyliimme. Lopulta on kuitenkin kyse vain perusyksiköiden yhteissopimuksista ja kulttuurisidonnaisista sanattomista sopimuksista” Muntola pohtii. Teoksellaan Muntola haluaa ilmentää länsimaisen kulttuurin suorituskeskeisyyttä ja toisaalta herätellä katsojia elämään hetkessä, havahtumaan siihen, mitä tapahtuu.

Näyttelyssä katsoja kohtaa tummasävyisen kuvapinnan, jossa välähdyksenomaiset pilkahdukset valottavat hetkellisesti pimeyttä tasaisesti sykkien.  Välähdykset ovat kurkistuksia toiseen maailmaan, kuin sarja katkonaisia muistumia tai muistivälähdyksiä, joita rytmikäs, ajoittain voimistuva ja ajoittain vaimeneva äänimaailma kehystää.

Muntolan mukaan Hetkittä ilmentää nykyhetken laajenemista, sen samanaikaisuutta ja katkonaisuutta.  ”On paljon hetkiä, päiviä, jopa kuukausia, joita emme muista. Kun ollaan oltu hukassa, jossain, muttei tiedetä että missä” kiteyttää Muntola teoksen sanoman.

Installaation äänimaailman on säveltänyt säveltäjä ja äänittäjä Höskuldur Eiríksson.

Hetkittä-näyttely jatkaa jokakeväistä perinnettä

Aboa Vetus & Ars Nova on jo monen vuoden ajan tehnyt yhteistyötä Turun taideakatemian kanssa tarjoamalla museon Omatila-gallerian näyttelytilan taiteellisen opinnäytetyön esittelemiseen. Rebekka Muntolan Hetkittä-näyttely jatkaa jokakeväistä perinnettä.

Rebekka Muntola esittelee näyttelyään osana TurkuArt Afterwork -tapahtumaa keskiviikkona 6.5. klo 17–19.