Paula Korhonen: Kumulaatio

Omatila
28.4.−21.5.2017

Paula Korhosen näyttely Kumulaatio on pyrkimys purkaa kaikki osiksi ja koota osat jälleen kokonaisuudeksi. Kumulaatio on Turun AMK:n Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi valmistuvan Korhosen opinnäytetyö.

Osat, kokonaisuus, purkaminen

Paula Korhonen käsittelee teoksissaan yhteyttä kokonaisuuteen osiksi purkamisen kautta. Näyttelyssä on esillä tussipiirroksia sekä veistoksia, joita yhdistää osiksi purkautuminen, kokoaminen ja jakaantuminen. Pienistä osista muodostuva massa näyttäytyy erilaisena, kun menee teosten lähelle. Jokaisella osasella on tärkeä paikkansa.

Tussipiirrosten tekniikan lähtökohtana on Korhosen edesmenneen taiteilijaisän 1970-luvulla käyttämä tekniikka, jonka Korhonen on nyt ottanut omakseen.

”Nykymaailmassa olemme irtaantuneet luonnosta ja eristäytyneet meihin ja muihin. Yritän löytää yhteyden kokonaisuuteen purkamalla kaiken osiksi ja uudelleenkokoamalla ne, ja näin häivyttää irrallisuuttamme.”

Pronssiveistos Salaisuus koostuu useasta osasta, ja siihen saa koskea. Elämää symboloiva hedelmä on jaettu osiin ja valettu pronssiin, ihmisen tekemäksi avokadon käsitteeksi. Katsoja voi kokea purkamisen ja kokoamisen omissa käsissään konkreettisesti.

Jaettu yhteys

Korhosen työskentely on pitkäjänteistä ja aikaa vievää. Yksityiskohtainen työskentely on myös meditatiivista; hitaasti purkamalla ja kokoamalla pieniä osasia on mahdollista päästä syvempään yhteyteen kaikkeuden kanssa. Jokaiseen osaan kulutetun ajan voi nähdä ajatusten, henkilöiden tai historian kerrostumina, kumuloituneena alkupisteestä tähän hetkeen.

Korhonen uskoo, että yksityiskohtiin keskittymällä voi nähdä kokonaisuuden. Tuntematta jokaista puuta erikseen, emme voi koskaan täydellisesti nähdä metsää.

”Olen taivas ja maa. Olen sinä.”

Aboa Vetus & Ars Nova on useiden vuosien ajan tarjonnut Omatila-gallerian näyttelypaikaksi yhdelle Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuvalle kuvataiteilijalle. Nytt.fi-sivusto esittelee Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutuksen uudet taiteelliset opinnäytetyöt.

Omatila-galleriaan on vapaa pääsy museon aukioloaikoina, päivittäin klo 11–19.

Paula Korhonen: Salaisuus, 2017. Kuva: Nelli Pietiläinen.
Paula Korhonen ripustamassa näyttelyään Omatila-galleriassa. Kuva Jari Nieminen
Paula Korhonen: yksityiskohta teoksesta Keskeneräinen, 2017. Kuva: Paula Korhonen.
Paula Korhonen: Yksityiskohta teoksesta Koherenssi, 2017. Kuva: Paula Korhonen.
Paula Korhonen: yksityiskohta sarjasta Kumulaatio, I-IV, 2017, tussi paperille. Kuva Jari Nieminen.
Näkymä Paula Korhosen näyttelystä Omatila-galleriassa. Kuva Jari Nieminen.