Okko Pöyliö: Vartiovuori

Takkahuone
2.12.2016−26.2.2017
Okko Pöyliö, Vartiovuori, 2016, yksityiskohta, lyijykynä paperille
Okko Pöyliö, Vartiovuori, 2016, yksityiskohta, lyijykynä paperille

Okko Pöyliön kahdeksanmetrinen lyijykynäpiirustus kuvaa hävityksen kohdannutta Turkua.

Okko Pöyliö tekee yksityiskohtaisia, hyvin taidokkaita lyijykynäpiirustuksia. Viime vuosina hän on työstänyt pääasiassa tarinallisia muotokuvia, joiden aiheet ovat olleet dramaattisia ja ahdistavia. Takkahuoneeseen Pöyliö tuo suurikokoisen lyijykynäpiirustuksen, jossa pääosassa on ihmisen sijaan taiteilijan kotikaupunki Turku. ”Onhan kaupunki myös oma persoonansa tiettyine ominaispiirteineen ja kauneuspilkkuineen”, taiteilija toteaa.

Kun Pöyliö on aiemmissa teoksissaan kuvannut eri tavoin hätää aiheuttavissa tilanteissa olevia ihmisiä, on uudessa teoksessa kokonainen kaupunki hätätilassa. Vartiovuori on Vartiovuoren tähtitornin suunnalta nähtävä dystooppinen näkymä Turusta. Kaupunki on tyhjentynyt asukkaista, ja rakennukset ovat sortuneet tai sortumassa.

Lohduton näky on toisaalla todellisuutta juuri nyt, ja teoksen kimmokkeena onkin ollut uutisointi Euroopan pakolaiskriisistä ja kriisialueiden pommituksista. Uutiset herättivät Pöyliössä kysymykset: Miltä kotikaupunkini näyttäisi tuhoutuneena? Kuka ottaisi tässä tilanteessa suomalaisia pakolaisia vastaan ja miten itse siinä tilanteessa toimisi? Kuvaamalla kaupungin kuvitteellista hävitystä Pöyliö muistuttaa sen nykyisestä kauneudesta ja rauhasta.

Okko Pöyliö haastoi itsensä aloittaessaan teoksen piirtämisen. Teos on kahdeksan metriä pitkä, ja Pöyliö on työstänyt sitä metrin kerrallaan – muun osan teoksesta ollessa käärittynä rullalle. Ripustaessaan piirustuksensa Takkahuone-galleriaan hän näkee itsekin teoksen ensimmäistä kertaa kokonaisena.

Okko Pöyliö (s. 1989) valmistui Turun AMK:n taideakatemiasta vuonna 2014. Hän työskenteli Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä vuonna 2015. Residenssi on toiminut Kupittaalla vuodesta 2011 lähtien ja siellä työskentelee vuosittain kahdesta viiteen kuvataiteilijaa.

https://okkoart.com/

Okko Pöyliö: Vartiovuori, 2016, yksityiskohta, lyijykynä paperille.
Okko Pöyliö kahdeksanmetrisen lyijykynäpiirustuksensa edessä. Kuva Aboa Vetus & Ars Nova/ Jari Nieminen.