Ars Nova

Maanalaisen Aboa Vetuksen yläpuolella olevassa entisessä Rettigin palatsissa toimii nykytaiteeseen keskittyvä Ars Nova. Sen kahdessa näyttelykerroksessa esitellään vaihtuvia näyttelyjä sekä vaihtuvia ripustuksia Aboa Vetus Ars Nova säätiön taidekokoelmasta. Takkahuone-galleria sijaitsee Ars Novan toisessa kerroksessa.

Ars Novassa on nykytaiteen esittämiseen noin 600 neliömetriä. Rettigin palatsi, joka alkujaan suunniteltiin asuinrakennukseksi Rettigeille, toimii nykyään taidemuseona. Ars Novan ensimmäisessä kerroksessa eri kokoiset näyttelyhuoneet seuraavat toisiaan ja muodostavat yhtenäisen näyttelytilan. Ensimmäisessä kerroksessa on vain muistumia tilan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta palatsin kellarina.

Ars Novan toisessa kerroksessa on sijainnut Rettigien aikana makuuhuoneita. Alkuperäistä sisustustyyliä näyttelytilassa on yhä näkyvillä: vihreällä marmorilla päällystetty kylpyhuone tai jalopuulla verhoiltu käytävä. Ars Novan toinen kerros poikkeaa näyttelytilana ensimmäisestä kerroksesta erityisesti siksi, että toisen kerroksen ikkunoista avautuvat näkymät sekä Rettiginrinteen puoleiseen puistomaiseen puutarhaan että Nunnankadulle.