Näyttelytilat

Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Novan edustalla Hanna Vihriälän Elephant Square – Norsuaukio -teos (2011) toivottaa tervetulleeksi taloon. Sisällä avautuu heti näkymä vanhoihin rakenteisiin – katuihin ja kellareihin.

Aboa Vetus on maanalainen rauniokortteli, jonka aidot rakenteet kertovat Suomen vanhimman kaupungin historiasta. Ars Novan näyttelysalit ovat vuonna 1928 valmistuneessa Rettigin palatsissa, jossa esitellään nykytaidetta ja säätiön taidekokoelmaa. Takkahuone-gallerialla on oma näyttelyohjelmansa.

Aboa Vetus

Aboa Vetus on historiallinen museo ja katettu arkeologinen alue maan alla. Se kertoo Suomen vanhimman kaupungin mielenkiintoisesta ja pitkästä historiasta aitojen raunioiden keskellä. Alue kuuluu historiallisesti Luostarikortteliin, joka oli yksi Turun neljästä keskiaikaisesta kaupunginosasta. Suuri osa museossa nähtävistä raunioista, kulkuväylistä ja rakennusten pohjakerroksista onkin keskiaikaisia. Vanhimmat kellarit sijoittuvat 1300-luvulle ja alueella voi nähdä kerrostumia aina 1900-luvun alkuun saakka.

Ars Nova

Maanalaisen Aboa Vetuksen yläpuolella olevassa entisessä Rettigin palatsissa toimii nykytaiteen näyttelyihin keskittyvä Ars Nova. Tilaa nykytaiteen esittämiseen on noin 600 neliömetriä.

Rettigin palatsi suunniteltiin alkujaan asuinrakennukseksi Rettigeille. Ensimmäisessä kerroksessa on vain muistumia tilan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta palatsin kellarina. Ars Novan toisessa kerroksessa on sijainnut Rettigien aikana makuuhuoneita. Alkuperäistä sisustustyyliä näyttelytilassa on yhä näkyvillä: vihreällä marmorilla päällystetty kylpyhuone ja jalopuulla verhoiltu käytävä. Ars Novan toinen kerros poikkeaa näyttelytilana ensimmäisestä kerroksesta erityisesti siksi, että toisen kerroksen ikkunoista avautuvat näkymät sekä Rettiginrinteen puoleiseen puistomaiseen puutarhaan että Nunnankadulle.

Takkahuone

Aboa Vetus Ars Nova -museon nykytaiteen tarjontaa täydentää Takkahuone-galleria, joka sijaitsee museorakennuksen yläkerran länsikulmassa. Takkahuone antaa museolle mahdollisuuden esitellä pienempiä näyttelyprojekteja ja laajentaa nykytaiteen teemoja ajankohtaisin näkökulmin.

Takkahuone-gallerian näyttelyt ovat pääasiassa kutsunäyttelyitä. Näyttelyhakemuksia otetaan vastaan, mutta näyttelylinjan ja suuren kysynnän vuoksi Takkahuoneen näyttelyitä toteutetaan harvoin hakemuksen perusteella. Takkahuoneessa järjestetään säännöllisin väliajoin museon ylläpitämässä taiteilijaresidenssissä työskennelleen taiteilijan kutsunäyttely.

Lisätietoja:

Hannele Lehtonen, museonjohtaja
p. 0207 181 654
hannele.lehtonen@avan.fi