Nabb + Teeri: Tuntemattomien juhlien jäänteet Vuoden nuori taiteilija 2014

Ars Nova
12.9.−2.11.2014

Kulutusjuhlan jäänteet järjestäytyvät taiteeksi

Vuoden nuori taiteilija 2014 on taiteilijapari Janne Nabb ja Maria Teeri. Heidän materiaalivalinnoissaan mielikuvituksella ei ole rajoja, vaan vähäpätöisinkin esine voi olla arvokas. Näyttelyn teosten raaka-aineiden kirjo ulottuu taiteilijoiden työhuoneen vanhasta muovimatosta kuivattuihin herkkutatteihin ja merenrannalle huuhtoutuneeseen haalistuneeseen värikarttaan.

Janne Nabb (s. 1984 Kannuksessa) ja Maria Teeri (s. 1985 Oulussa) asuvat ja työskentelevät Ylimarkussa Pohjanmaalla. Työpari on opiskellut yhdessä kolmessa eri taidekoulussa eri puolella Suomea vuosina 2004–2011, ja he valmistuivat vuonna 2011 kuvataiteen maistereiksi Kuvataideakatemiasta. He ovat tehneet yhteisiä teoksia vuodesta 2008.

Block Painting (SOMMARSTUGA remix) 2009/2013/2014 ruohomatto; murtovedelle, paahteelle ja muille kesämökin olosuhteille altistetut laatikkomaalaukset (sekatekniikka mdf-levylle, metalliset valaisinrungot, silikoni) 38 osaa

Yllätykselliset ja runsaat esinekokoelmat kertovat lukuisia tarinoita ja herättelevät katsojan mielikuvitusta

Nabb + Teerillä on hämmästyttävä kyky ottaa haltuun arvotonta, monen muun silmissä poisheitettävää materiaalia ja tehdä siitä kaunista ja uteliaisuuden herättävää taidetta. Heidän käyttämänsä materiaalit ovat lähiympäristöstä löydettyjä, saatuja tai lainattuja. He järjestelevät, luetteloivat ja luokittelevat esineitä ja materiaaleja ja samalla antavat niille yllättäviä merkityksiä.

Taiteilijat korostavat taustaansa taidemaalareina. Heidän monin eri tekniikoin toteutettuja teoksia voi tarkastella kuten maalauksia, värien ja muotojen sommitelmina. Näyttelyssä on esillä installaatiota ja esinekoosteita, videoita, 3D-animaatioita, tekstiä sekä taidokkaita vesivärimaalauksia. Työparin taiteessa keskittynyt, pohdiskeleva ja keskusteleva työskentelytapa kohtaa leikkisyyden, jossa värit ja materiaalit pursuilevat runsaina.

Materiaalisen ylitarjonnan aikakausi

Nabb + Teeri tarkastelevat teoksissaan jäänteitä ja ylijäämää kuluttamisen ja materiaalisen ylitarjonnan näkökulmasta. Taiteilijat kierrättävät ja uudelleenkäyttävät materiaaleja, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus voi olla kaukana kuvataiteesta. He kokoavat ja dokumentoivat kulutusjuhlan jäänteitä teoksiksi, jotka herättävät välittömiä tunteita ja tarjoavat uusia tapoja nähdä ympäröivä tavarapaljous.

Näyttelyn nimi Tuntemattomien juhlien jäänteet on suora lainaus ranskalaisen filosofin Maurice Merley-Pontyn esseestä Cézannen epäilys. Nimi viittaa esseen kohtaan, jossa kuuluisa maalari näkee työhuoneessaan lojuvat kokeilunsa epäonnistuneina ja vieraina. Nabb kertoo, että esseen kuvaama epävarmuus on toisaalta taiteilijan arvokkain voimavara.

Merkityksellinen paikka

Teoksen esityspaikalla on ollut Nabb + Teerin viimeisimmissä näyttelyissä suuri merkitys. Sekä paikka, josta teosten materiaalit ovat peräisin, että paikka, jossa teokset esitetään, tuovat niihin uusia tulkintamahdollisuuksia. Myös näyttelypaikoilta löytyvät ylijääneet materiaalit saattavat päätyä osaksi teosta. Tämän vuoksi teokset elävät esityspaikan mukaan. Taiteilijoiden työskentely on prosessi, jossa teokset eivät välttämättä valmistu koskaan. Niiden liike vain pysäytetään näyttelyiden ajaksi.

Nabb + Teeri

Vuoden nuori taiteilija -palkinto

Tampereen taidemuseo on palkinnut Vuoden nuoren taiteilijan vuosittain vuodesta 1984 lähtien. Se on yksi tunnetuimmista ja odotetuimmista suomalaisista taidepalkinnoista. Palkintoon kuuluu stipendi, palkintonäyttely ja näyttelyjulkaisu. Nabb + Teerin itsensä toteuttama näyttelyjulkaisu on numeroitu keräilyrasia, joka sisältää taiteilijoiden työskentelystä kertovia tekstivihkoja, julisteen, haitarikuvia sekä uniikin maalausnäytteen.

Vuoden nuori taiteilija -näyttely nähtiin ensimmäisen kerran myös Turussa Aboa Vetus & Ars Novassa vuonna 2013, jolloin taiteilija oli Jarno Vesala. Näyttely-yhteistyötä Tampereen taidemuseon kanssa jatketaan myös tulevina vuosina.