Minän teatteri

Ars Nova
8.6.−27.8.2017

Minän teatteri esittelee kymmenen suomalaista valokuvataiteilijaa, joiden teosten lähtökohtana on itsen kuvaaminen. Näyttelyn teoksissa taiteilijoiden kehot ovat taiteen tekemisen työkaluja. Taiteilijat ovat teoksissa näkyvillä sekä kohteina että tekijöinä, toisinaan ylväinä ja varmoina, usein myös hieman hämmentyneinä ja häpeissään. He asettavat itsensä lavastettuihin tai rekonstruoituihin ympäristöihin, leikkisiin tai jopa nöyryyttäviin konteksteihin.

Näyttelyssä ovat mukana: Elina Brotherus, Antti Laitinen, Aino Kannisto, Heli Rekula, Iiu Susiraja, Marja Helander, Kari Soinio, Marko Karo, Erica Nyholm sekä Harri Pälviranta, joka on myös näyttelyn kuraattori.

Taiteilijan omakuva on vuosisatojen ajan ollut toistuva aihe kuvataiteissa. Historiallisesti, erityisesti maalaustaiteessa, omakuvien on ajateltu peilaavan taiteilijan tunteita ja käsitystä itsestään. Astuessaan peilin sijaan kameran eteen, taiteilija luo tilanteen, jossa pääasiallinen kuvauksen kohde ei välttämättä ole hänen persoonansa tai hänen oma sisäinen maailmansa. 

Omakuvallisen valokuvan ottaminen on performanssia. Se on ajattelua ja järjestämistä. Siihen voi liittyä lavastamista, naamioitumista, roolin vaihtamista. Epävarmuus ja sattumanvaraisuus ovat kuvanottohetkellä läsnä, vaikka tilanne olisi huolella suunniteltu ja kuva harkitusti toteutettu. Asentoja, ilmeitä tai liikkeitä ei voi täysin hallita.

Näyttelyn valokuvien teemat vaihtelevat absurdista poliittiseen ja syvän henkilökohtaiseen. ”Minä” on kuvissa läsnä monin tavoin ja monissa rooleissa. Itseä käytetään metaforisesti, ja teokset saattavat viitata kysymyksiin kehon politiikasta tai feminiinisyydestä ja maskuliinisuudesta tai kuvittaa huolella rakennettua fantasiaa. Valokuvallinen omakuva voi tarkastella yleisiä ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä tai olla väline, jolla kuvata elämän yksityisiä puolia.

Minän teatteri- näyttely esittelee kymmenen suomalaista valokuvataiteilijaa Aboa Vetus Ars Novassa. Kuva: Jari Nieminen
Näkymä näyttelystä Minän teatteri, 2017, Aboa Vetus Ars Nova. Kuva: Jari Nieminen
Minän teatteri, 2017, Aboa Vetus Ars Nova. Kuva: Jari Nieminen
Minän teatteri, 2017, Aboa Vetus Ars Nova. Kuva: Jari Nieminen
Minän teatteri, 2017, Aboa Vetus Ars Nova. Kuva: Jari Nieminen