Menneisyyden mysteerit

Omatila
15.6.−26.8.2012

Menneisyyden mysteerit -näyttely on Aboa Vetus & Ars Novan iltapäiväkerhon Spöring-klubin tuotantoa. Spöring-klubilaiset eli tuttavallisemmin ”Spörkut” ovat suunnitelleet näyttelyn alusta loppuun asti itse. Nimensä mukaisesti Menneisyyden mysteerit on jännittävä ja arvoituksellinen kokonaisuus. Kerhossa on kevään aikana syvennytty Turun menneisyyteen ja kaivettu historiasta esiin rikostarinoita, jännittäviä kertomuksia ja tapahtumia.

Lapset ovat astuneet reportterien kenkiin ja tuottaneet tutkimistaan tarinoista oman sanomalehden ”Historian vaarallisimmat rikolliset”. Jopa lehden kuvituskin on lavastettu itse. Rikoslehden artikkelit kuljettavat katsojaa 1500-luvulta 1900-luvulle. Joukossa seikkailee ryöväreitä, salakuljettajia ja noitia.

Näiden ”todellisten” rikostarinoiden lisäksi Spöring-klubilaiset ovat pohtineet sitä miten historiaa tehdään. Kuinka arkeologi tai historioitsija lähestyy tutkimuskohdettaan – miten tieto syntyy? Näyttelytilaan lapset ovat lavastaneet arkeologisen ”rikospaikan”, joka sisältää todisteita, jälkiä ja johtolankoja. Näyttelyyn tuleva museovieras voi itsekin koittaa katsoa paikkaa tutkijan silmin ja testata, tuleeko samoihin johtopäätökseen kuin museokerholaiset. Mitä tässä on tapahtunut? Kuka on syyllinen?

Spöring-klubi on ainutlaatuinen museokerho, jossa tehdään löytöretkeä historiaan ja taiteeseen. Kerho kokoontuu Aboa Vetus & Ars Novan tiloissa kouluvuoden ajan kerran viikossa tiistaisin klo 15–17. Kerho on suunnattu 10–14 -vuotiaille. Mukaan Spöring-klubin toimintaan voi tulla taas syksystä 2012 alkaen! Katso tarkemmat tiedot: Spöring-klubi