Marjatta Holma: Maalauksia

Ars Nova
28.10.2022−12.2.2023

Turkulaisen taiteilijan Marjatta Holman (s. 1976) näyttely jatkaa hänelle ominaista tilasidonnaista työskentelytapaa. Näyttelyn tilalliset öljy- ja temperamaalaukset syntyvät erilaisille materiaaleille, kuten pellava- ja puuvillakankaille ja puulevyille.

” Tempera- ja öljymaalausten materiaalit, niiden tuntu, tuoksut sävyt ovat aiheitani näyttelytilan olemuksen lisäksi. Maalauksien ja tilan materiaalit saavat korostaa toisiaan ominaistunnuissaan. Maalaaminen on myös poistamista, ei aina lisäämistä. Olen nauttinut aina maalauskankaan näkymisestä ja sen kautta tietynlaisesta keskeneräisyyden ja hengittävyyden tunnusta. Museon kaunis kivilattia on kiinnittänyt huomioni.”
Marjatta Holma

Holman konkretismiin sisältyy taidehistoriaa, tila- ja materiaalilähtöistä työskentelyä sekä maalauksen käsitteellistä pohdintaa. Abstraktin formalismin traditiosta poiketen Holman maalaukset kehkeytyvät vähitellen, tasapainoillen maalauksellisen eleen ja puhtaan muodon välillä, vuorovaikutuksessa tilan kanssa.

”Liikun konkretismin ja vapaan ilmaisun rajoilla. Näyttelyssä nähdään myös luonnoksia ja kehkeytymistä. Keskeneräisyys ja prosessin näyttäminen on toisinaan mielestäni kiinnostavampaa kuin haettu lopputulos. On vaikea lopulta eritellä, miksi jokin näkymä ja tuntuma tuntuvat oikealla tavalla valmiilta. Työskentely yllättää aina omapäisyydellään. Kuitenkin musta neliö maalauksen loppuna ja ikuisena alkuna nähdään jossakin muodossaan näyttelyssäni. Sen voi maalata aina uudelleen ja tila näyttää sijainnin.”
Marjatta Holma

Turkulainen kuvataiteilija Marjatta Holma suunnittelee maalauksensa usein suhteessa tilaan, jossa ne ovat esillä. Myös paikka, missä niitä on kehkeytetty saattaa näyttäytyä maalauksissa. Pietarsaaren mökillä kehkeytyy usein maalausten alkuja ja joskus valmiitakin maalauksia. Leafin makeistehtaalla sijaitsevan työhuoneen vanha kaakeliseinä ja klinkkerilattia ovat Holmalle myös mieluisia työympäristön virikkeitä.

Aboa Vetus Ars Novassa nähdään uusia ja muutamia vanhempia minimalistisen monumentaalisia öljy- ja temperamaalauksia.

Teoksia kokoelmissa: Nykytaiteen Museo Kiasma, Suomen Taideyhdistys, Suomen Valtion Taidekokoelma, Wihurin Säätiö, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki ja Turun kaupunki.

Hiekalla. Kuva: Marjatta Holma
Marjatta Holman työhuoneella. Kuva: Jari Nieminen